Syrisch referendum tornt aan Baathpartij
DAMASCUS (ANP/AFP/RTR) – Een referendum kan een einde maken aan bijna 50 jaar alleenheerschappij van de Baathpartij in Syrië. President Bashar al-Assad schreef woensdag een volksraadpleging uit voor 26 februari. De Syriërs mogen dan stemmen over een nieuwe grondwet.
De kans dat het referendum vrede brengt, lijkt echter heel klein. De oppositie in Syrië heeft laten weten dat het de regering niet serieus neemt, zolang het regime geweld gebruikt tegen demonstranten. Woensdag kwam het leger onder meer in actie in de hoofdstad Damascus en in Homs, dat al anderhalve week wordt beschoten.
Het Witte Huis noemde het referendum lachwekkend. „Beloften over hervormingen worden meestal gevolgd door een toename van het geweld”, aldus de Amerikanen.
In de nieuwe grondwet staat dat de president twee termijnen van 7 jaar mag aanblijven. Ook zou er een meerpartijenstelsel komen. In de nieuwe grondwet is het artikel verdwenen waarin staat dat de Baathpartij „leider van staat en maatschappij” is. De Baathpartij greep bijna 50 jaar geleden de macht, de familie Assad regeert al 42 jaar.
Het is de vraag of populaire oppositiebewegingen als de Moslimbroederschap politiek munt kunnen slaan uit de nieuwe regels. Nieuwe partijen mogen namelijk niet worden gevormd op basis van religie en beroep of om regionale belangen te steunen.
De internationale gemeenschap onderhandelt ondertussen nog altijd over een eensgezind antwoord op het geweld, dat sinds maart duizenden levens eiste. „We zijn opnieuw aan het praten over een resolutie in de VN-Veiligheidsraad in de hoop de Russen te overtuigen”, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé.
Frankrijk wil onder meer humanitaire corridors bespreken waar hulporganisaties veilig kunnen werken. Rusland en China blokkeerden onlangs nog een resolutie waarin het geweld werd veroordeeld en Assad werd opgeroepen te vertrekken. Vooral Rusland is tegen een eenzijdige veroordeling van het Syrische regime. Het land wil een „politieke oplossing” voor de problemen in Syrië en verwelkomde daarom het referendum.
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemt donderdag al wel over een ’symbolische’ resolutie die Assad oproept aanvallen op rebellerende burgers te staken. China en Rusland hebben daar geen vetorecht. Een resolutie van de Algemene Vergadering is niet bindend, in tegenstelling tot een resolutie van de Veiligheidsraad.