Kerk & religie

Comité start meldpunt voor bezwaarden

Het Comité tot behoud van de Nederlandse Hervormde Kerk opent een meldpunt voor kerkenraden, ambtsdragers en gemeenteleden die niet mee willen in de Protestantse Kerk in Nederland. Het centrale registratiepunt moet zo snel mogelijk na de zomervakantie toegankelijk zijn.

Kerkredactie
31 July 2003 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 00:28

Dat staat in het informatieblad ”Om de Hervormde Kerk” van het Comité. Het meldpunt is onder meer bedoeld om de synode te laten zien „wie er nu werkelijk bezwaard zijn en wie niet.”

Als de hervormde synode ermee akkoord gaat en de synodes van de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk dat ook doen, zal de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) op 1 mei 2004 een feit zijn. Het Comité zegt nog altijd de stellige indruk te hebben dat de hervormde kerkleiding denkt dat het aantal bezwaarden wel zal meevallen.

Het meldpunt moet helder maken hoeveel tegenstanders „in geweten niet mee kunnen richting de nieuwe kerk.” Ook biedt het registratiepunt volgens het Comité de mogelijkheid de krachten te bundelen en „biddend die weg te gaan die de Heere ons wijst in Zijn Woord.” Het Comité, dat onlangs een eigen website (www.comitehervormdekerk.nl) opende, zegt na de vakantie te laten weten waar bezwaarden zich kunnen melden en op welke wijze ze dat kunnen doen.

De organisatie wijst erop dat de ontwikkelingen in het SoW-proces zich meer en meer gaan toespitsen. Zo legde een speciale commissie die een ultieme poging moest doen om een breuk in de Nederlandse Hervormde Kerk te voorkomen, haar werk vorige maand neer. Binnen deze zogenaamde antibreukcommissie kwamen de vertegenwoordigers van het hervormde synodebestuur, de Gereformeerde Bond, het Comité en het Gekrookte Riet niet op één lijn.

De hervormde synode stemde eind vorige maand in eerste lezing in met de kerkfusie. De kerkvergadering stemt op 12 december definitief over het verenigingsbesluit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer