‘Rivalen’ prijzen president Turkmenistan
ASJCHABAD (ANP/AFP) – Het Centraal-Aziatische land Turkmenistan heeft een opmerkelijke opvatting van verkiezingen. Bij de presidentsverkiezingen zondag blijken alle kandidaten enorme fans te zijn van de zittende machtige president.
Eén van de zogenoemde tegenkandidaten, Redzhep Bazarov, schrijft zelfs in zijn verkiezingsprogramma: „Onder de wijze en gerespecteerde leiding van de president hebben grandioze veranderingen plaatsgevonden in het belang van ieder individueel persoon.” De zes andere ’rivalen’ hebben in hun programma ook geen enkel woord van kritiek op president Goerbangoeli Berdymoechammedov. Diens herverkiezing is dus zo goed als zeker.
De president had in juli plots verkiezingen met een heuse oppositie beloofd. De oppositieleden, die zich in het buitenland schuilhouden, hadden echter geen interesse. Ze vreesden bij aankomst in Turkmenistan direct te worden opgepakt. De verkiezingen werden aangekondigd na een reeks ontploffingen buiten de hoofdstad Asjchabad. Volgens de overheid was een vuurwerkopslagplaats de lucht ingegaan, maar buitenlandse oppositie sprak over een aanslag op een munitiedepot.
President Berdymoechammedov haalde in 2007 al een monsterscore bij de vorige verkiezingen, toen hij 89 procent van de stemmen kreeg. Hij volgde toen de overleden excentrieke Saparmurat Niazov op, die sinds 1985 onafgebroken aan de macht was geweest. De president, een voormalige tandarts, heeft wel kleine hervormingen toegestaan. Zo zijn bioscopen, theaters en onderzoeksinstellingen opengegaan die door zijn voorganger waren gesloten.
Portretten van de president prijken in vele winkelcentra, hotels en kranten. Zijn bewind is omgedoopt tot het Tijdperk van de Wedergeboorte. De paardenliefhebber en schrijver van liefdesliedjes wordt vaak aangeduid als De Beschermer.
Ondanks het gebrek aan democratie is Turkmenistan enorm in trek bij bedrijven. Westerse ondernemers profiteren van de miljarden euro’s aan bouwopdrachten in de hoofdstad. Grote energiebedrijven uit het Westen en China azen op de grote gasvoorraad van het voormalige Sovjetland, grenzend aan Iran en Afghanistan.