Textielindustrie vreest voor kledingcollecties
De textielindustrie vreest dat Nederlanders uit minder kleding kunnen kiezen als de regering voorstellen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) overneemt. Ook zullen kleren dan duurder worden.
De VWA heeft een advies opgesteld om de brandveiligheid van kleding te verbeteren. De confectiebranche betitelt de plannen als „een handelsbelemmering.”
Het kabinet heeft de VWA gevraagd onderzoek te doen naar de brandbaarheid van kleding. Aanleiding daarvoor is de cafébrand in Volendam. Jaarlijks belanden ongeveer honderd mensen in het ziekenhuis nadat hun kleding vlam heeft gevat. Zes tot acht van de slachtoffers overlijden aan de verwondingen.
De VWA stelt voor kleding die binnen tien seconden in brand vliegt, te verbieden. Voor kinderkleding gelden extra strenge maatregelen. Zo mogen kleren van kinderen minder snel verbranden en is kleding die smelt verboden. Volwassenen zouden op een waarschuwingslabel moeten kunnen zien wanneer kleding kan smelten.
De textielindustrie spreekt in een reactie van „tendentieus onderzoek.” Als de plannen worden uitgevoerd, creëert de overheid „een eiland in Europa”, aldus een woordvoerder van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). „Dan wijken we af van de landen om ons heen, waar ze helemaal geen eisen stellen. En kleren die in Nederland verboden worden, zijn in Duitsland en België gewoon te koop.”
Volgens de zegsman zullen de voorstellen vooral gevolgen hebben voor de kleinere collecties die van buiten Europa komen. Die kleding moet dan speciaal voor Nederland worden getest. De RND verwacht dat veel fabrikanten de extra kosten niet kunnen terugverdienen op de beperkte Nederlandse markt. Grotere kledingcollecties zullen duurder worden wegens de kosten van een brandveiligheidstest, aldus de RND.
De Stichting Consument en Veiligheid vindt eveneens dat Nederland niet op eigen houtje nieuwe maatstaven voor brandveiligheid moet invoeren. „Als je dit wil, moet het op Europees of internationaal niveau gebeuren”, aldus een woordvoerder van de stichting.
Volgens de textielbranche hebben de voorgestelde regels bovendien nauwelijks invloed op het aantal slachtoffers van brand. De RND adviseert een intensieve voorlichtingscampagne. Dat alternatief zou effectiever zijn. „De voorlichting moet stukken beter”, aldus de RND-woordvoerder.
Consument en Veiligheid stelt voor expliciete voorlichting te geven in kledingwinkels. „We moeten het niet wegstoppen in waarschuwingslabels.”