Tholenaren voelen zich zeer veilig
De meeste inwoners van de gemeente Tholen voelen zich veilig. Bij een steekproef onder 1064 mensen zei 98 procent zich veilig te voelen in de eigen woning. Ook de veiligheid in de buurt (97 procent), op straat (96 procent) en in openbare ruimten (89 procent) scoort opvallend hoog. Een meerderheid van de Thoolse burgers voelt zich overdag net zo veilig als ’s avonds.
Dat blijkt uit een in opdracht van de gemeente gehouden veiligheidsonderzoek waarvan de resultaten woensdag bekend werden gemaakt. Tussen 13 mei en 6 juni hield marktonderzoeksbureau TNS NIPO een telefonische enquête naar de (on)veiligheidsgevoelens van burgers. De resultaten vormen de basis voor een integraal veiligheidsplan, dat de gemeente gaat opstellen.
Een op de tien Tholenaren was de afgelopen twaalf maanden slachtoffer van criminaliteit. Slechts in de helft van de gevallen werd aangifte gedaan bij de politie. Met name jongeren tussen 18 en 34 jaar hadden te maken met kleine criminaliteit.
Wat veiligheidsgevoel betreft zijn er verschillen tussen de verschillende kernen. In de kernen Oud-Vossemeer, Tholen en Sint Philipsland voelen de inwoners zich overdag duidelijk meer op zijn gemak dan in de avonduren. Het onderzoeksbureau heeft ook onderzoek gedaan naar de gevolgen van de moord op en verkrachting van een 80-jarige vrouw in Sint Philipsland eind vorig jaar. Maar liefst 81 procent van de inwoners voelt zich daardoor onveiliger dan voorheen.
Het aantal mensen dat te maken had met criminaliteit ligt aanmerkelijk hoger dan uit politiecijfers blijkt. In de helft van de gevallen werd geen aangifte gedaan vanwege het feit dat het om kleine criminaliteit ging en het slachtoffer het voorval niet belangrijk genoeg vond. De politie kreeg van de geënquêteerden een 6 als rapportcijfer.
Bedrijven op Tholen vallen vaker dan particulieren ten prooi aan criminaliteit. In de meeste gevallen betrof het (winkel)diefstal (36 procent) of (poging tot) inbraak (33 procent). Uit het onderzoek blijkt verder dat een belangrijk deel van de bevolking twijfelt aan een goede voorbereiding van de gemeente op natuur- en andere rampen. Met name de aanwezigheid van het Schelde-Rijnkanaal en de in het verleden niet altijd even goede communicatie tussen de diverse bij rampenbestrijding betrokken hulpdiensten worden door de inwoners als bedreigend ervaren. Overigens staat het rampenplan in zijn geheel op de internetsite van de gemeente. Slechts 17 procent van de ondervraagden zei kennis te hebben genomen van het plan.