„Geen schuldenakkoord zonder hervormingen”
ATHENE (ANP/RTR) – Griekenland kan niet rekenen op schuldverlichting als er niet meer haast wordt gemaakt met het hervormen van de Griekse economie. Die boodschap hebben Europese ministers van Financiën dit weekeinde overgebracht aan hun Griekse collega Evangelos Venizelos.
Zonder snelle toezeggingen over vergaande hervormingen dreigt een Grieks bankroet, beaamde Venizelos na de „zeer moeilijke” telefonische vergadering met zijn collega’s. „We balanceren op het randje”, stelde de minister. Volgens hem moet Griekenland er zondag nog in zien te slagen de toezichthouders van de EU, het IMF en de ECB, de trojka, te overtuigen.
Griekenland zou inmiddels een akkoord hebben bereikt met banken en andere investeerders over de voorwaarden waaronder zij de helft van hun Griekse vorderingen laten vallen. De eurolanden willen echter geen groen licht geven voor de deal en de nieuwe noodleningen die daaraan zijn gekoppeld, zolang de Grieken blijven treuzelen bij de aanpak van de economie.
„Er was een belangrijke boodschap voor de Grieken: genoeg is genoeg”, zei een Europese diplomaat over de telefonische vergadering die de euroministers zaterdag hielden. „Ze moeten hun zaakjes op orde krijgen en op een eerlijke en besluitvaardige manier gaan praten over de hervormingen die nog moeten worden afgerond.”
Het akkoord met de banken moet ervoor zorgen dat de Griekse schuldenlast terugloopt van circa 160 procent van het bruto binnenlands product (bbp) nu, tot 120 procent in 2020. Daaraan gekoppeld is een nieuw pakket noodleningen van Europa ter waarde van 130 miljard euro. Om voor die steun in aanmerking te komen moeten de Grieken de economie echter drastisch hervormen.
Zo moet het minimumloon fors omlaag, moeten vaste extra uitkeringen aan werknemers worden geschrapt en moet de arbeidsmarkt worden geliberaliseerd. Die maatregelen liggen zeer gevoelig in Griekenland, waar in april alweer verkiezingen plaatsvinden.
De tijd voor Griekenland begint te dringen. Half maart moet het land 14,5 miljard euro aan leningen terugbetalen. Zonder nieuwe noodsteun kan het land waarschijnlijk niet aan die verplichting voldoen. Om een wanordelijk failliet van het land te voorkomen, moet er volgens ingewijden halverwege februari overeenstemming over de verstrekking van de nieuwe kredieten zijn.