Kerk & religie

Wisselende seizoenen van de heilsorde

NIEUWE-TONGE – In de heilsorde gaat het om de gaven die Christus heeft verworven en die Hij door Zijn Geest toepast in de harten van zondaren. Die gaven horen bij elkaar, net zoals de vier seizoenen. Er is geen winter zonder lente, zomer en herfst.

Van een medewerker
3 February 2012 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 19:05
Foto RD
Foto RD

Ds. G. Wassinkmaat, predikant van de hervormde gemeente te Gameren, sprak donderdagavond in Nieuwe-Tonge op de jaarvergadering van de afdeling Goeree-Overflakkee van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) over het thema: ”Een bijbelse doordenking van de heilsorde”. In vogelvlucht behandelde hij de inhoud van zijn boekje ”Orde op zaken stellen. Een bijbelse doordenking van de heilsorde”, dat vorig jaar in de Artiosreeks van de Gereformeerde Bond verscheen.

Ds. Wassinkmaat stelde dat beleving in de huidige cultuur een belangrijke plaats inneemt. Maar in het geloof gaat het niet om een goed gevoel. „Bijbelse bevinding is dat ik in het geloof ervaar dat God precies zo is zoals Hij Zich in Zijn Woord openbaart.”

De term heilsorde omschreef de Gamerense predikant als „het heil dat Christus verworven heeft en door Zijn Geest toepast in de harten van zondaren.” Bij deze heilsorde gaat het om de „samenhang van de gaven die Christus verworven heeft en het verband daartussen.”

Het zicht op het verband tussen de gaven van Christus, vervolgde ds. Wassinkmaat, kan houvast geven. Hij benadrukte dat het niet gaat om een belevingsorde, maar om „de orde in het reddend handelen van God.”

Ds. Wassinkmaat ging nader in op de verschillende onderdelen van de heilsorde. Als eerste behandelde hij de uitverkiezing. „Vanuit de beleving van de mens komt er altijd eerst de roeping. Maar van God uit gezien is er eerst de verkiezing.” Hij waarschuwde hierbij dat de uitverkiezing geen „obstakel” moet worden voor het geloof, omdat dit kan leiden tot onverschilligheid of lijdelijkheid.

Vervolgens kwam de roeping aan de orde. „Het roepen van Gods Woord mag u nooit losmaken van het werk van Gods Geest”, zo hield hij de ongeveer honderd aanwezigen voor. Verder gaf ds. Wassinkmaat aan dat alleen achteraf gezegd kan worden of iemand inwendig geroepen is. „Anders is het gevaar groot dat je de uitwendige roeping niet serieus neemt.”

Met betrekking tot de wedergeboorte merkte de predikant op dat die nooit mag worden losgemaakt van Christus en van het geloof in Christus. „Trouwens, Petrus verbindt de wedergeboorte aan het paaswonder: wedergeboren tot een levende hoop door de opstanding van Christus uit de dood.”

Vervolgens legde de hervormde predikant uit wat rechtvaardiging en heiliging inhouden. Die horen bij elkaar, aldus ds. Wassinkmaat. Hij verwees hierbij naar de reformator Johannes Calvijn, die het beeld gebruikte van de zon, die zowel licht als warmte geeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer