Kroonprinselijk huwelijk in het kort
AMSTERDAM – Het huwelijk van de kroonprins is een decennium oud. Enkele flitsen van de trouwdag die Nederland in de ban hield.
- Burgemeester Cohen van Amsterdam voltrekt het huwelijk in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Hij wijst op de afwezigheid van de ouders van de bruid vanwege het politieke verleden van haar vader: „Ik ben mij ervan bewust dat ik dadelijk bij hamerslag de voorwaarde creëer waardoor u zich niet alleen de prinses van uw prins kunt noemen, maar ook Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau en mevrouw Von Amsberg. Voor de oppervlakkige beschouwer is dat iets begeerlijks, iets uit sprookjes. Maar u hebt ervaren dat die positie u ook pijnlijke beperkingen oplegt, ook vandaag.” In Nederland is prinses Máxima welkom: „We hopen dat u van dit lastige, doch liefelijke lapje grond net zo gaat houden als van uw kroonprins.”
Bruidegom en bruid schuiven de trouwring aan elkaars rechterhand. In een NOS-uitzending ter gelegenheid van het 10-jarig huwelijk wordt erop gewezen dat ze reeds bij terugkeer van de huwelijksreis de ring links dragen –naar rooms-katholieke gewoonte– en dat dit nadien zo blijft.
De hervormde synodepreses, ds. A. W. van der Plas, ervaart de koninklijke huwelijksdienst –geleid door ds. C. A. ter Linden– als „indrukwekkend.” „Het is een zegen dat de kroonprins en zijn vrouw hun huwelijk hebben laten bevestigen in de kerk. Voor mij was het een voluit protestantse dienst.” Andere predikanten plaatsen kanttekeningen bij de inhoud van gebed en preek en bij elementen uit de rooms-katholieke traditie in de dienst.
De bruid is ontroerd als de Argentijnse priester Rafael Braun tijdens de dienst in de Nieuwe Kerk een gedeelte uit het bijbelboek Ruth voorleest en als een Argentijns afscheidslied ten gehore wordt gebracht.
De trouwjurk blijkt gemaakt van ivoorkleurige mikadozijde. De jurk met lange mouwen en een bootvormige opstaande hals sluit nauw aan en loopt vanaf de taille licht uit met een 5 meter lange sluier. De lange sluier van zijden tule met stippeltjes die over de sluier van de jurk hangt, is met de hand versierd met motieven van bloemen en ranken van kant. „Echt klassiek en sereen”, volgens de ontwerpster, Valentino.
De huwelijksplechtigheid, de rijtoer en de begroeting vanaf het balkon van het Koninklijk Paleis op de Dam verlopen nagenoeg zonder incidenten. Een wit verfbommetje tegen de gouden koets is de enige ontsiering, die snel wordt weggeveegd. Heel anders dan toen de moeder van de bruidegom trouwde, 36 jaar eerder.
Media zetten hun beste beentje voor. Het Reformatorisch Dagblad vervaardigt een extra editie: de trouwdag is op zaterdag, en de redactie wil de lezers niet tot maandag laten wachten. Het is een krachttoer om de krant op tijd af te krijgen.
Bruid en bruidegom gaan niet alleen het huwelijksbootje in, maar zien op deze dag beiden ook een schip naar zich vernoemd: binnenvaartcontainerschepen van Neo Logistic Services (NLS) in Rotterdam krijgen de namen Willem-Alexander en Máxima.
De bakkers van Bake Five organiseren die maand een nationale broodpromotie onder de noemer Nationale Wittebroods Weken. Een van de hoogtepunten van de actie is de introductie van een nieuwe luxe broodsoort, D’roombrood, bereid met Nederlandse roomboter en Zuid-Amerikaanse honing.
Een deel van de Nederlandse emigranten in het buitenland volgt het koninklijk huwelijk intensief; voor een ander deel leeft het nauwelijks. „Verdrietig” noemt een emigrant in Zuid-Afrika het prinselijk huwelijk. „Maxima stelt zich wel een beetje op de hoogte van de protestantse godsdienst, maar op ’t ouwe end blijft ze toch bij haar eigen overtuiging. Zo blijft er weinig van het protestantse karakter van het koningshuis over. Het verdriet me ook hoe de koninklijke familie omgaat met Gods dag.” Afschaffen dan maar, de monarchie? Nee, dat toch ook weer niet; „de vaderlandse geschiedenis is me lief. Als ik denk aan de Vader des Vaderlands en aan anderen in het voorgeslacht van de kroonprins, denk ik: Wees toch maar zuinig op het Oranjehuis.”
Prins Claus maakt het huwelijk van zijn oudste zoon nog mee. Hij overlijdt acht maanden later.
Het kroonprinselijk paar betrekt tijdelijk Willem-Alexanders huis naast Paleis Noordeinde in Den Haag, totdat Villa Eikenhorst klaar is, op landgoed De Horsten bij Wassenaar.
Bekijk tientallen foto’s van tien jaar huwelijk in het digitale fotomagazine.