„Kerk in Egypte heeft morele steun van westerse kerk nodig”
CAIRO – Westerse kerken kunnen de vervolgde kerk in Egypte vooral helpen door morele steun te bieden. Dat zei dr. Atef Gendy, voorzitter van het Evangelical Seminary in Cairo, onlangs in een interview.
Dr. Gendy is voorzitter van het Evangelical Seminary (ETSC) in de hoofdstad van Egypte. De opleiding is verbonden aan de Evangelical Presbyterian Church in Egypte. Als universitair hoofddocent doceert hij aan het seminarie Nieuwe Testament. Daar geeft ook dr. Willem-Jan de Wit, onlangs gepromoveerd op Bavinck, college.
Volgens Gendy wordt de kerk in Egypte, een kleine christelijke minderheid in een overwegend islamitisch land, afgerekend op standpunten van de kerk in het westen. „We zijn gezegend als de kerk in het Westen staat voor rechtvaardigde en goede zaken. Maar als op onverstandige wijze ethische standpunten worden ingenomen, heeft dat voor ons zeer negatieve gevolgen. Moslims gebruiken dat om hun daden te legitimeren.”
De christelijke minderheid in Egypte staat onder grote druk, zegt Gendy. Het samenwerken met gematigde moslims was „een genot”, maar de Moslimbroederschap en de salafistische islam die geweld predikt, hebben in december een grote verkiezingswinst geboekt.
Gendy voorziet zeven gevolgen voor christenen. De vrijheid van godsdienst en van meningsuiting worden ingeperkt. Islamitische kledingvoorschriften worden leidend en vrouwen zullen vaker worden gediscrimineerd. De persvrijheid en de onderwijsvrijheid zullen aan banden worden gelegd. Het toerisme wordt afgeknepen om de gepropageerde islamitische cultuur niet te besmetten met westerse invloeden. Dat leidt tot economische teruggang. Ten slotte vreest men voor invoering van islamitische wetgeving. Van de hoop dat de revolutie van vorig jaar zou leiden tot meer vrijheid, is weinig meer over, aldus Gendy.
Kern van het Evangelie
Toch blijft de theoloog hoop koesteren. Gendy roept christenen op om opnieuw door te dringen tot de kern van het Evangelie. Verkondiging van en leven uit de theologie van Christus’ menswording, het kruis en de opstanding, zijn nodig.
Dat Jezus werd gekruisigd, betekent dat christenen ook verdrukking te wachten staat, zegt Gendy. „We vragen niet om problemen en vervolging, maar we moeten bereid zijn om ons leven te geven voor Degene die Zijn leven gaf voor ons.”
Het kruis is noch het einde noch een lotsbestemming, zo drukte Gendy op het hart. „De graankorrel moet sterven voordat het vrucht kan voortbrengen. De opstanding is waar. En de hoop van de opstanding hebben mensen in Egypte en waar dan ook nodig als antwoord op al hun zorgen. De problemen in Egypte zijn problemen die in het Evangelie worden beantwoord.”