Grote kans op blessures door schaatsen
APELDOORN – De schaatsgekte slaat weer toe. Friesland heeft bijna alle poldergemalen uitgezet, zodat het ijs kan aangroeien. Op steeds meer plaatsen kan er op natuurijs worden geschaatst. De keerzijde van het schaatsplezier is dat het een sport is met een grote kans op blessures.
Jaarlijks melden zich gemiddeld 6900 geblesseerde schaatsers op een afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis, zo bracht de stichting Consument en Veiligheid woensdag naar buiten. Van de pechvogels worden er 480 in het ziekenhuis opgenomen.
De helft van de behandelde schaatsers loopt een fractuur op. Een derde van de schaatsblessures is een polsbreuk. Zo’n 4 procent van de geblesseerden wordt behandeld voor hersenletsel. Daarmee is schaatsen een blessuregevoelige sport. Per 100.000 schaatsuren behandelen de afdelingen spoedeisendehulpafdelingen van ziekenhuizen 77 schaatsblessures. Voor sport in het algemeen is dat 8,6 blessures per 100.000 sporturen.
Het onderzoek van Consument en Veiligheid vond plaats in de periode 2006-2010. Het gaat om gemiddelden, want niet iedere winter kent natuurijs.
Dat is deze winter wel weer het geval, want op steeds meer plaatsen kan er worden geschaatst. In Friesland hebben ze daar ook veel voor over: niet alleen pompen de gemalen niet meer, ook mag er sinds dinsdagavond in de hele provincie niet meer worden gevaren. Alleen de grote vaarwegen blijven open. De beroepsvaart mag niet worden gehinderd, tenzij het blijft vriezen en de Elfstedentocht in het vizier komt. Het vaarverbod in Friesland betekent echter niet dat het ijs veilig is om erop te schaatsen, benadrukt de provincie.
Het waterschap Noorderzijlvest in Groningen kondigde woensdagmorgen een vaarverbod af. Het verbod ging om 12.00 uur in en geldt voor alle recreatieve vaarwegen in Noord- en West-Groningen, Noord-Drenthe en het Friese deel van het Lauwersmeer.
Het KNMI waarschuwt deze week voor een gevoelstemperatuur van min 15 of lager. Bouwvakkers hoeven dan niet aan de slag. In een vrieskou die kouder aanvoelt dan min 6 mogen ze het werk neerleggen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt mensen aan zich goed voor te bereiden op de kou. Volgens het RIVM moeten mensen goed de weersverwachting in de gaten houden en voldoende (lagen) kleding dragen. Ook zijn hoofdbedekking, handschoenen, das en goede schoenen een vereiste. Verder moet de kleding droog zijn. Wie buiten is, moet in beweging blijven en uit de wind proberen te blijven. Een zesde advies van het RIVM is om nooit in de auto te stappen zonder jas en altijd een slaapzak mee te nemen. Het voertuig moet uiteraard bestand zijn tegen de winterse omstandigheden. Ook een opgeladen mobieltje is van belang.
Tot slot raadt het RIVM mensen aan om warme dranken te drinken en zich af te vragen welke ouderen of zieken in de omgeving hulp kunnen gebruiken.
veiligheid.nl voor praktische adviezen in deze winterperiode.
Lees ook “Sneeuw, schaatsen, zout én hooikoorts” en bekijk de slideshow “In Noordlaren wordt al geschaatst”.