Schotten gaan rijden op afval whisky-industrie.
De Schotten gaan binnen afzienbare tijd rijden op whisky. Niet dat ze zelf met een flinke slok op achter het stuur kruipen. Nee, hun auto wordt de grote innemer van geestrijk vocht, gemaakt van afval uit de whiskystokerijen.
Het Schotse bedrijf Celtic Renewables gaat de biobrandstof butanol maken uit het afval van de whisky-industrie, meldde BBC News vorige week. Een litertje biobutanol levert 25 procent meer energie dan ethanol, dat tegenwoordig vaak aan benzine word toegevoegd. Ook hoeft de benzinemotor er niet voor aangepast te worden.
Celtic gaat zowel de afgewerkte graankorrels (500.000 ton) als het restmateriaal uit de destillatieketels (1600 miljoen liter) verwerken. Bacteriën zullen voor de omzetting naar biobutanol gaan zorgen. Hoeveel biobrandstof het proces elk jaar oplevert, is nog niet bekend.
Bij het gistingsproces komt ook aceton vrij. Dat wordt gebruikt als grondstof voor ‘groene’ kunststoffen zoals perspex en polycarbonaat. De vaste stof die overblijft, dient ten slotte als veevoer.
Prof. Martin Tangney van Celtic Renewables is hoopvol over het project. „Het afval uit de whisky-industrie dat wordt omgezet in biobutanol is een directe vervanger van de fossiele brandstoffen.”