Opinie

Windmolenpark Urk is volledig achterhaald plan

Het windmolenpark dat bij Urk moet komen is niet rendabel en volledig achterhaald, stellen Sjaak den Boer e.a. Laat de overheid stimuleren dat er zonder subsidie geïnvesteerd wordt in zonnepanelen. Dat is zowel rendabel als innovatief.

28 January 2012 13:15Gewijzigd op 14 November 2020 18:57
Foto ANP
Foto ANP

De regering bezuinigt op schandelijke wijze op de persoonsgebonden bugetten, kunst en cultuur, de natuur en niet te vergeten het onderwijs. Maar tegelijk houdt ze krampachtig vast aan een oud en duur project dat volledig door de tijd is ingehaald. Er kan 1 miljard euro beschikbaar komen als ze durft het Windmolenpark Noordoostpolder/Urk af te blazen.

Maar nee: niet ter zake doende argumenten worden aangevoerd om dit project door te zetten. Windpark Noordoostpolder ligt al langer dan vijftien jaar op de tekentafel. Het is dus niet zo verwonderlijk dat dit plan door de tijd is ingehaald. Het kan dan wel zijn dat dit plan tijdens de kabinetsformatie met het CDA werd uitgeruild, maar „ook heilige huisjes hebben wel eens een lekkende dakkapel”, zei minister Verhagen onlangs (over de hypotheekrenteaftrek).

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onlangs berekend dat windmolens nog nooit zonder subsidie hebben kunnen draaien. Bovendien zal over twee jaar iedere inwoner van dit land met zonnepanelen 20 procent goedkopere elektriciteit kunnen produceren dan er nu uit het stopcontact komt. En dat in een tijd dat Nederland al meer dan genoeg elektriciteit opwekt en zelfs exporteert. Tijd dus voor een heroverweging!

Niet duurzaam

Er worden fabels verteld in de Noordoostpolder. Zo wordt er nog steeds beweerd dat regionale bedrijven structureel zouden gaan verdienen aan de bouw van dit windmolenpark. Maar Enercon, de bouwer van deze molens, ontkende dit onlangs, toen wethouder Post van de gemeente Urk daarnaar informeerde tijdens een bezoek aan het bedrijf. Toen Post dit nieuwtje twitterde, volgde er prompt een boze reactie van zijn collega-wethouder Poppe uit de Noordoostpolder. De waarheid mag blijkbaar nog steeds niet worden verteld.

Windmolens zijn niet duurzaam. Na vijftien jaar is de 1 miljard euro subsidie op, zijn de molens versleten en is Nederland 1 miljard armer zonder dat we één stap dichter bij een echt duurzame oplossing gekomen zijn. Die 1.000.000.000 euro had ook besteed kunnen worden aan het ontwikkelen van technologie die ons op termijn wel duurzaam onafhankelijk maakt van fossiele brandstoffen.

Bovendien zou die 1 miljard euro dan besteed worden op een wijze die de lokale samenleving verbindt in plaats van splijt en de regionale economie echt bevordert. Windmolens op land leveren slechts een minimaal deel van onze energie. En dit beetje windstroom, zo blijkt uit de praktijk in de VS en Ierland, jaagt het brandstofverbruik in de elektriciteitscentrales zo sterk op dat de winst aan energie grotendeels weer verloren gaat.

Zonnepanelen

Als we dit alles weten, waarom wordt dan nog steeds geprobeerd dit plan door te zetten? Omdat er door een handvol (ex-)agrariërs exorbitant veel aan verdiend zal gaan worden. En omdat deze (ex-)agrariërs bovendien beweren dat er grote schadeclaims zullen volgen wanneer dit project wordt afgeblazen. Uit jurisprudentie blijkt dat dit laatste onjuist is.

Een schatting leert dat dertig (ex-)agrariërs de gedroomde eigenaren van dertig binnendijkse molens moeten gaan worden. Molens die, met de genoemde 1 miljard euro subsidie, per molen bruto 2,3 miljoen euro per jaar moeten gaan opleveren. Eén eigenaar verdient in dat geval 1 miljoen subsidie netto per jaar. Andere agrariërs die 1 hectare grond verhuren voor dit project, ontvangen daarvoor 100.000 euro per jaar. Omwonenden die 650 meter van de molens wonen, ontvangen voor de niet te onderschatten overlast en waardevermindering van hun woning 3000 euro bruto per jaar.

De beoogde eigenaren namen willens en wetens een risico door te investeren in plannen die hoogst onzeker waren. Vergoed een deel van hun kosten en adviseer hun de gereserveerde grond van ongeveer 200 hectare te bedekken met zonnepanelen. Hun verdiensten zullen, zonder subsidie, indrukwekkend zijn. Stimuleer de bewoners van de Noordoostpolder en Urk om hun duizenden woningen en honderden landbouwschuren en industriehallen te bedekken met miljoenen zonnepanelen. Op deze wijze kan het kabinet 1 miljard euro bezuinigen en worden de gemeente Noordoostpolder en de gemeente Urk de duurzaamste en innovatiefste gemeenten van Nederland. Iedereen gelukkig!

Sjaak den Boer is bestuurslid Stichting De Rotterdamse Hoek in Creil. Lucia de Vries is bestuurslid van Urk Briest! Fred Jansen is voorzitter van het Nationaal Kritisch Platform Windenergie. Berthoo Lammers is fractievoorzitter van ONS Noordoostpolder. Helga Wiedijk is fractievoorzitter van de Vrije Poldermensen, gemeente Noordoostpolder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer