Binnenland

Bruinvis Hedzer is geen nieuwe Morgan

HARDERWIJK (ANP) – Bruinvis Hedzer, die zondag levend aanspoelde op Schiermonnikoog, blijft zeker 3 tot 6 maanden in de bruinvissenopvang van SOS Dolfijn in Harderwijk om aan te sterken, als hij zijn avontuur overleeft. SOS Dolfijn is gevestigd op het terrein van het Dolfinarium, maar er bestaat geen vrees dat Hedzer de ’nieuwe Morgan’ wordt, de jonge orka die kort geleden na veel juridisch getouwtrek mocht verhuizen van Harderwijk naar een opvangpark op Tenerife. „Een orka moet precies bij de goede familie worden teruggezet in zee. Dat is een vereiste. Bruinvissen leven solitair, die vinden zelf wel weer een plekje als ze weer in het wild kunnen leven”, aldus een woordvoerster van SOS Dolfijn.

23 January 2012 12:14Gewijzigd op 14 November 2020 18:50

Wat is een bruinvis?

Een bruinvis (phocoena phocoena) is net als een orka een walvisachtige. Het dier wordt een kleine 2 meter lang en weegt ongeveer 75 kilo. Het bruingrijze zoogdier heeft een witte buik en moet telkens boven water komen om adem te halen. Een bruinvis voedt zich met kleine vissen, garnalen en krill.

Zijn er veel bruinvissen?

In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw ging het heel slecht met de bruinvissen, maar de soort heeft zich goed hersteld. Ze zijn vooral tussen december en april vaak in zee te zien. In de Oosterschelde heeft zich een populatie gevestigd die daar permanent verblijft. Bruinvissen krijgen doorgaans één kalf per jaar.

Waarom spoelen er zoveel bruinvissen aan?

Vaak raken de dieren, die graag dicht langs de kust zwemmen, verstrikt in vistuig. Een sonarapparaat aan het vistuig kan de dieren waarschuwen op afstand te blijven. Waarom er sinds vorig jaar ineens zo extreem veel dieren aanspoelen is onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Mogelijk waart er een ziekte rond of is er iets aan de hand in het leefmilieu.

Wordt er op bruinvissen gejaagd?

Nee, niet meer. Vroeger stond de bruinvis wel op het menu, gekookt en gevuld met veel kruiden. Ondanks dat het een zoogdier is, mochten katholieken op vrijdag wel bruinvis eten. Het dier werd daarom wel zeevarken genoemd. De Nederlandse achternaam Varkensvisser komt daar vandaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer