KPN daagt Opta voor de rechter
Het telecomconcern KPN stapt naar de rechter in een conflict met toezichthouder Opta over tarieven voor het vaste netwerk.
De onderneming moet van de telecomwaakhond de prijzen voor het gebruik van het net door andere belbedrijven met maximaal 11 procent verlagen. Dat is te veel en dat bedreigt de kwaliteit van het netwerk, aldus KPN gisteren.
KPN wil zo snel mogelijk het besluit van de Opta laten schorsen door de rechtbank in Rotterdam. Bovendien dient het concern een officieel bezwaar in bij de toezichthouder. Behalve de schorsing van het besluit wil KPN ook inzicht in de rekenmethode van de Opta.
In afwachting van een uitspraak van de rechter moet KPN wel zijn tarieven verlagen. Het bedrijfsresultaat en de omzet vallen dit jaar met maximaal 15 miljoen euro terug. KPN haalt 250 miljoen euro omzet uit de activiteiten waar het besluit voor geldt.
De daling van de winst is zo gering dat KPN de winstprognose over 2003 niet hoeft aan te passen, aldus een woordvoerder van de onderneming gisteren. KPN gaat voor het lopende boekjaar uit van een omzetstijging op het vaste net van 0 tot 2 procent en een groei van het bedrijfsresultaat (ebitda) van minimaal 5 procent.
KPN moet van de Opta de tarieven voor het gebruik van het netwerk met 5 tot 11 procent verlagen. Goedkope concurrenten zoals Tele2 en Scarlet profiteren van de beslissing. Die gaan minder betalen voor telefoontjes die hun klanten via het KPN-netwerk voeren. De tarieven voor deze goedkope aanbieders gaan met terugwerkende kracht per 1 juli omlaag.
Volgens de regels bekijkt de Opta ieder jaar de tarieven die KPN aan de concurrenten rekent. KPN mag daar een tegenvoorstel voor doen, maar dat heeft de Opta eerder al afgewezen.
Volgens KPN zijn de lagere tarieven een bedreiging voor het netwerk. „We mogen van de Opta bepaalde kosten niet doorberekenen die te maken hebben de opvang van storingen”, aldus de woordvoerder van KPN. Volgens hem kan het bedrijf dan niet meer investeren in die voorzieningen en is het daarom „niet ondenkbaar” dat er sneller storingen optreden.
De Opta betwijfelt dat. De voorgestelde tarieven zijn redelijk en opgesteld aan de hand van Europese eisen en met hulp van onafhankelijke experts, aldus de toezichthouder. Bovendien scoort KPN in een Europese vergelijking in de middenmoot. „De vraag kan worden gesteld waarom dit tariefbesluit de kwaliteit van het net van KPN zou aantasten”, aldus de Opta gisteren.
Het besluit van de Opta heeft geen betrekking op het gebruik van het netwerk voor mobiele telefonie. Prijzen voor de afwikkeling van belverkeer van anderen liggen gevoelig omdat ze de concurrentie kunnen beperken. Volgende maand rondt de mededingingsautoriteit NMa een onderzoek af naar de tarieven die de telecomaanbieders rekenen voor het gebruik van elkaars netwerken.