Groen & duurzaamheid

Natuurbelevenissen in de Zuid-Duitse regio Allgäu

Voor hoge watervallen en diepe kloven hoeven Nederlanders niet per se naar de Alpen af te reizen. Ook in de Zuid-Duitse regio Allgäu is genoeg mooie natuur te vinden.

21 January 2012 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 18:49
Uitzicht op de Alpen. Foto RD
Uitzicht op de Alpen. Foto RD

Het vakantiepark Lindenberg in Zuid-Duitsland wordt iedere voorjaars- en zomervakantie door honderden mensen met een reformatorische achtergrond bezocht. Degenen die nooit verder kwamen dan de heuvels in de Sauerland zullen qua reliëf in de directe omgeving niet veel verschil merken. Het grote verschil zit hem in het uitzicht. Vanuit veel vakantiehuizen zie je bij heldere lucht de Alpen in Oostenrijk fier de lucht in steken.

Om daadwerkelijk het berglandschap te betreden zijn de vakantiegangers per auto al gauw een halfuur onderweg. Bijvoorbeeld naar de Pfänderbahn bij Bregenz aan de Oostenrijkse kant van de Bodensee. Op zich een aanrader om per gondel naar de 1062 meter hoge Ringelberg te ‘vliegen’. Aan de westkant hebben bezoekers een schitterend uitzicht over de Bodensee, in het oosten zijn bergen te zien waarvan de toppen soms nog met een restje sneeuw bedekt zijn.

In het bijbehorende Alpenwildpark is te zien welke dieren er in de Alpen leven: onder andere edelherten, steenbokken, moeflons, wilde zwijnen en marmotten. Ook de roofvogelshow met adelaars, gieren, oehoe’s en verschillende soorten valken kan op veel belangstelling van de toeristen rekenen.

De markantste berg in de Allgäu is de 1833 meter hoge Hochrat, ook per gondel te bereiken. Ook hier is het panorama over de Oostenrijkse Alpen schitterend. Het nabijgelegen dorpje Steibis is ’s winters een skigebied, maar ’s zomers zijn er prachtige bergwandelingen te maken. Steibis ligt 25 kilometer bij Lindenberg vandaan, een halfuurtje rijden.

Toch is de auto niet per se nodig om mooie natuur in de omgeving van Lindenberg te ontdekken. Een vroege ochtendwandeling vanuit het vakantiepark leert dat er in en bij de omliggende bossen ook wilde dieren en mooie planten te zien zijn. Bijvoorbeeld een ree die staat te grazen in een weitje en zich snel uit de voeten maakt. Een buizerd die juist rustig op zijn paaltje blijft zitten en de wandelaar nieuwsgierig aankijkt.

Met behulp van een wandelkaart is er prima een mooie voettocht te maken naar de Scheidegger watervallen, zo’n 7 kilometer verderop. Onderweg komen de wandelaars dan langs de Waldsee, een van de hoogstgelegen moerasmeertjes van Duitsland.

De watervallen van het wintersportdorpje Scheidegg zijn de moeite waard. Een rugdrager voor de allerkleinste is wel aan te raden, want de vele trappen maken het lopen met een buggy onmogelijk. Die hoogteverschillen zorgen ervoor dat het water uit de Rickenbach (beek) meer dan 20 meter omlaag stort. Een speeltuin en een kinderboerderijtje geven wat afwisseling voor de kinderen.

In Scheidegg is ook een reptielenzoo te vinden. In tientallen terrariums zitten indrukwekkende slangen zoals de koningspython, de moccasinslang, de neushoornpofadder en de Siamese cobra. Ook vogelspinnen, varanen en schorpioenen ontbreken niet. In het buitenverblijf zijn adders, ringslangen, salamanders en schildpadden te zien.

Wie geen hoogtevrees heeft en graag de bomen van een andere kant bekijkt, moet naar Skywalk Allgäu gaan, iets ten zuiden van Scheidegg. Het is te vergelijken met het boomkroonpad in Drenthe, de entreeprijzen zijn alleen meer dan dubbel zo duur. De uitkijktoren biedt een schitterend uitzicht op de Bodensee en de nabijgelegen Alpen.

Het 15 kilometer verderop gelegen Naturerlebnispark Eistobel is vanuit Lindenberg eventueel ook per voet te bereiken. In het water zwemmen beekforellen, erboven zweven libellen, zoals de prachtige blauwe bosbeekjuffer. Met een beetje geluk is er een waterspreeuw te spotten, een vogel die in Nederland nauwelijks voorkomt.

Een echt diepe kloof is de Breitachsklamm, maar daar moet je wel zo’n 60 kilometer voor rijden. Het is een 2 kilometer lange kloof die door het smeltwater van de gletsjers op sommige plaatsen meer dan 100 meter diep is uitgesneden. Er zijn plaatsen waar de kloof maar enkele meters breed is en waar het water zich met grote snelheid doorheen perst. Na een strenge winter moet het beveiligde wandelpad weer opgeknapt worden omdat meterslange ijspegels en door smeltende sneeuw meegevoerde rotsblokken veel schade aanbrengen. Indrukwekkende natuurverschijnselen waar niet mee te spotten valt.

Dit is het tweede deel over natuur rond bekende vakantieparken in het buitenland.

www.rd.nl/natuuropvakantie

www.vakanz.nl

www.gezinsparken.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer