Dag zonder Wikipedia, maar wat als internet uitvalt?
WASHINGTON –Een dag zonder Wikipedia is wereldnieuws. Wat als internet –korter of langer– niet beschikbaar is? Veel gedoe, massale werkloosheid wellicht, een klap die voelt als een enorme natuurramp.
Dat schrijft journalist Seth Borenstein van AP woensdag op de website van het persbureau.
De sociale-, financiële- en industriële wereld zijn juist door internet zo met elkaar verweven dat het uitvallen van het wereldwijde web een forse stap terug betekent, in ieder geval naar de stand van de jaren tachtig, zegt Borenstein.
Want wat gebeurt er? „Geen e-mail, Twitter of Facebook. Geen online kopen. Geen voorraadbeheer. Geen just-in-time industriële scheepvaart. Geen real-time tracking van ziekten.” Zelfs individuele websites, zoals Google, moeten worden beschouwd als kritieke infrastructuur, zeggen deskundigen die door Borenstein werden geraadpleegd.
Een internetstoring die meer dan twee dagen duurt, geeft een enorme financiële klap, met massale werkloosheid als gevolg, beweert Ken Mayland, een voormalig bankier. De slag zou aanvoelen als bij een enorme natuurramp.
Sociaal gezien is het gemakkelijker om te stoppen met het gebruik van heroïne dan om zonder internet te moeten leven, zegt een journalist die het een maand probeerde.
Anderen stellen juist dat een leven zonder de informatie die internet biedt, best mogelijk is. „We zouden teruggaan naar de bibliotheek.”