Buitenland

Rosenthal en Netanyahu als broeders bijeen

DEN HAAG – De ene nakomeling van Abraham (minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken) ontmoet donderdag een andere (de Israëlische premier Netanyahu). Beide zonen van hetzelfde huis kunnen goed met opschieten.

Kees de Groot
18 January 2012 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 18:45
Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken (L) ontmoet donderdag de Israëlische premier Netanyahu. Foto ANP
Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken (L) ontmoet donderdag de Israëlische premier Netanyahu. Foto ANP

Lees ook: Toespraak Netanyahu vanuit Portugese Synagoge Amsterdam live op RD.nl
Datzelfde gold overigens ook voor Rosenthals niet-Joodse voorgangers en hun Israëlische gesprekspartners. De band tussen het kabinet en de staat Israël is altijd stevig geweest.

De sympathie onder de Nederlandse bevolking voor Israël neemt af, maar bij de regering is daar niets van te merken. Het vorige kabinet nam zelfs –voor het eerst– in het regeerakkoord op dat een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen pas kan standhouden met „veilige en erkende grenzen” voor Israël.

De huidige coalitie wil „verder investeren in de band met de staat Israël.” Rosenthals voorganger Verhagen, nu minister van Economische Zaken, gaf daar woensdag invulling aan door met Netanyahu te spreken over de economische relatie tussen Israël en Nederland.

Zwart maken

Blijkens het regeerakkoord van VVD en CDA streeft het kabinet verder naar een tweestaten­oplossing, met als uitgangspunt de grenzen van 1967.

Meteen na zijn aantreden maakte Rosenthal al een punt van Israëlbashing, het zwart maken van de Joodse staat. Nederland was niet vertegenwoordigd op de VN-antiracismeconferentie omdat die bijeenkomst zou uitlopen op een anti-Israëlmanifestatie. Ook verzette het kabinet zich tegen VN-lidmaatschap voor de Palestijnen.

In Brussel geldt Rosenthal als een van de grootste dwarsliggers, ook waar het relatief milde kritiek van de EU op Israël betreft.

Voor die inzet zal Netanyahu Rosenthal morgen uitvoerig bedanken. Hij zal hem ook vragen Israël op die manier te blijven steunen. Want Netanyahu weet als geen ander dat Israël bij steeds minder Europese landen een welwillend oor vindt. Tsjechië kan hij tot zijn vrienden rekenen. Maar Duitsland twijfelt zo nu en dan, terwijl Frankrijk en Groot-Brittannië ronduit kritisch zijn.

Obstakel

Samen met zijn ambtgenoten uit die landen zit Rosenthal volgende week in Brussel om de tafel. Onder meer om te praten over een Europees rapport dat het Israëlische nederzettingenbeleid beschrijft.

Dat beleid kan rekenen op forse kritiek. Overigens ook van Rosenthal. De huizen die Israël in de bezette gebieden bouwt, zijn een „obstakel” voor het vredesproces, liet Rosenthal zijn Israëlische collega Lieberman onlangs nog weten. Hij zal dat tegenover Netanyahu zeker herhalen.

Maar van een vriend kan de Israëlische premier dat wel hebben. Want hij kan er van verzekerd zijn dat het kabinet zijn consistente lijn richting Israël zal blijven voortzetten. Premier Rutte heeft dat enkele weken terug nog eens onderstreept.

Hem werd toen gevraagd of de Joodse achtergrond van Rosen­thal een rol speelt in het Israëlbeleid van het kabinet. „Ik kan u absoluut verzekeren”, zei Rutte, „dat die er echt niets mee te maken heeft.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer