Binnenland

Subsidie voor rijksmonument lijkt loterij

AMERSFOORT – Wie kans wilde maken op subsidie voor een rijksmonument moest gisteren in Amersfoort zijn. Eigenaren en beheerders stroomden massaal toe om hun aanvraag in te dienen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). „Het is net de loterij.”

Gerriëtte Stolk
17 January 2012 11:04Gewijzigd op 14 November 2020 18:43

De rijksdienst nam gisteren bijna 3000 aanvragen voor het Besluit rijkssubsidiëring instandhouding monumenten –kortweg Brim– in ontvangst. In de pot zit 50 miljoen euro, die wordt verdeeld onder bezitters van een rijksmonument.

Of ze het geld daadwerkelijk krijgen, is echter maar zeer de vraag. „We hebben een recordaantal aanvragen binnengekregen”, zegt Dolf Muller van de rijksdienst. Ook vorig jaar liep het storm. Binnen drie dagen was de subsidiepot al ver overvraagd. Veel aanvragers moesten worden teleurgesteld.

Om dat dit jaar te voorkomen, paste staatssecretaris Zijlstra van Cultuur de regeling rondom de subsidieverstrekking aan. Zo werd het maximale bedrag drastisch verlaagd, waardoor meer mensen aanspraak op een subsidie kunnen maken. Kleinere onderhoudsplannen krijgen voorrang, evenals verworpen aanvragen van vorig jaar die opnieuw worden ingediend.

Volgens Muller doet de rijksdienst er alles aan om het subsidiebedrag zo eerlijk mogelijk te verdelen.

Of de aangepaste regelgeving daadwerkelijk zorgt voor een betere verdeling, betwijfelt F. Groot Nibbelink van Landgoed Het Overvelde in Diepenveen, een van de aanvragers. „Het is hier net de loterij. Ik dien nu voor de derde keer een aanvraag in voor onderhoud. Ik hoop dat drie keer scheepsrecht is, maar waarschijnlijk grijp ik weer mis.”

Ook architect Boudewijn van Langen heeft er niet veel hoop op dat zijn opdrachtgevers hun subsidie zullen ontvangen. „Ik heb net elf aanvragen ingediend voor onder meer een aantal kerkgebouwen en kerktorens. De maximale subsidie voor deze categorie is 100.000 euro. Van een medewerker van de rijksdienst heb ik echter begrepen dat een verzoek boven de 50.000 euro zonder nadenken opzij wordt geschoven. Een grote kerk kun je bijna niet voor een dergelijke bedrag per zes jaar onderhouden. Ik heb de plannen zo sober mogelijk gehouden. Maar als je alles bij elkaar optelt, kom je toch op een groot bedrag uit.”

Bouwkundig adviseur Piet den Hertog, die zojuist namens zijn klant een verzoek indiende voor de renovatie van een boenstoep, een bijgebouwtje van een boerderij waar vroeger melkgerei werd schoongemaakt, denkt wel veel kans te maken met zijn aanvraag. „Vorig jaar werden we niet ingeloot, dus hebben we dit jaar een voorkeurspositie. Het gaat bovendien maar om een klein bedrag, ongeveer 27.000 euro. Ik gun het deze boer echt. De monumentale boerderij is familiebezit.”

De rijksdienst pleit volgens Muller voor een grotere subsidiepot, „maar helaas is dat lastig in deze tijden van financiële crisis.” „Veel eigenaren proberen via zogeheten ”crowd funding” hun onderhoud te betalen: Particuliere sponsors zoeken. Dat is echt van deze tijd.”

De officiële indientermijn voor de subsidie loopt tot 31 augustus, maar de bedragen worden verstrekt volgens het principe ”wie het eerst komt, wie het eerst maalt”. Architect Van Langen: „Wie morgen zijn aanvraag indient, weet zeker dat hij niets krijgt.”

Muller verwacht niet dat er morgen nog aanvragers komen. „We hebben hier duidelijk over gecommuniceerd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer