Indiase olifanten krijgen pensioen
Olifanten in overheidsdienst in de Indiase deelstaat Kerala kunnen rekenen op een volledig pensioen als ze de leeftijd van 65 jaar bereiken.
De deelstaatregering heeft een aantal regels opgesteld voor het houden van olifanten. Een van de voorwaarden is dat de dikhuiden met pensioen mogen met 65 jaar. Ook hebben ze recht op goede voeding, gezondheidszorg en propere leefomstandigheden. De wet geldt niet voor olifanten die door particulieren worden gehouden.
India telt in totaal ongeveer 33.000 olifanten. Die worden vaak gebruikt als lastdier in de bouw en bij het kappen van bossen. De dierenbeschermingsorganisatie PETA beschuldigt regeringen van de deelstaten ervan misbruik te maken van de grote viervoeters. „Olifanten kunnen in het wild meer dan 70 jaar worden. Toch is hun gemiddelde levensduur in gevangenschap slechts 14 jaar. Dit komt doordat ze slecht worden behandeld”, aldus een woordvoerder van de organisatie.
Ook in de Indiase hoofdstad New Delhi krijgen de olifanten een betere behandeling. Om te voorkomen dat de dieren ’s avonds worden aangereden, moeten hun verzorgers reflectors op de dijen van de dieren bevestigen. De ronde reflectors met een diameter van 13 centimeter in doorsnee worden vastgemaakt aan de zadelriem en hangen links en rechts langs de dijen van de dieren naar beneden.
In New Delhi worden zo’n dertig olifanten gebruikt voor klussen zoals het opruimen van omgevallen bomen. De dieren werken voornamelijk ’s nachts, als er minder verkeer is. Toch worden de olifanten nog geregeld van achteren aangereden. Door hun donkere kleur en door de gebrekkige straatverlichting in New Delhi zijn zij slecht zichtbaar voor automobilisten.
In Cambodja worden deze week olifanten ingezet bij de voorbereidingen van de parlementsverkiezingen aanstaande zondag. De dieren brengen stembussen naar afgelegen jungledorpen. Zij hebben echter hinder van hevige regenval en overstromingen. De dikhuiden kunnen op veel plaatsen de gezwollen rivieren niet of nauwelijks oversteken. Elders zijn zandwegen veranderd in kolkende modderstromen.
Volgens lokale functionarissen moeten de verkiezingen in enkele delen van het straatarme Aziatische land mogelijk worden geschrapt. De vrees bestaat ook dat stembiljetten uiteindelijk doorweekt en dus onbruikbaar in dorpen in het oerwoud zullen arriveren.