Iraanse atoomgeleerde is leven niet zeker
TEHERAN – Iraanse atoomgeleerden zijn hun leven niet zeker. Dat bleek gisteren weer na een aanslag met een autobom in Teheran. De grote vraag blijft wie er achter de liquidaties zit. De hand van de Israëlische Mossad wordt vermoed.
De lijst groeit gestaag. Sinds januari 2010 zijn al zeker vier vooraanstaande Iraanse nucleaire wetenschappers in gerichte acties om het leven gebracht. Woensdag plaatsten twee motorrijders een magnetische bom onder de auto van Mostafa Ahmadi Roshan. De geleerde, die een afdeling voor uraniumverrijking in Natanz leidde, werd door een krachtige explosie gedood.
Het vermoorden van wetenschappers is overigens bepaald niet het enige gewelddadige middel dat tegen het omstreden Iraanse nucleaire programma wordt ingezet. De afgelopen maanden werden diverse Iraanse atoominstallaties en raketbases door een reeks mysterieuze ontploffingen getroffen.
Voor Iran is het wel duidelijk. De Israëlische geheime dienst Mossad zit volgens het land achter deze acties. Ook woensdag wees Teheran weer met een beschuldigende vinger naar Het Instituut.
Nu heeft de Mossad in het verleden vaker gedurfde acties ver buiten de eigen landsgrenzen uitgevoerd. De verhalen over het stelen van kanonneerboten uit Cherbourg en het doordringen van meesterspion Eli Cohen tot in de hoogste regionen van het Syrische regime zijn wat dat betreft legendarisch. Meer recent deed de dienst ook van zich spreken, door in 2008 Hezbollahtopman Imad Mughniyeh in Beiroet te vermoorden.
Of de Mossad daadwerkelijk eigen agenten naar Iran heeft gestuurd of dat Het Instituut gebruikmaakt van Iraanse handlangers, blijft onduidelijk. Dat is in zekere zin ook logisch, aangezien dit soort operaties van een inlichtingendienst per definitie geheim is.
Dat neemt niet weg dat er aanwijzingen zijn die duiden op Israëlische betrokkenheid. Enkele uren voor de aanslag op Mostafa Ahmadi Roshan ging de Israëlische stafchef Benny Gantz –in een voor zijn doen ongebruikelijke openheid– in op de dreiging van een nucleair Iran. Daarbij liet hij zich ontvallen dat er zich soms „onnatuurlijke gebeurtenissen” voordoen.
Verder voorspelde Gantz dat 2012 „een kritiek jaar” voor Iran zal worden. Gevraagd naar de implicaties van deze uitspraak, benadrukte de stafchef dat hij voorstander van internationale actie tegen de Islamitische Republiek is, aangezien het Iraanse nucleaire programma een bedreiging voor de hele wereld vormt. Gantz geldt als gematigd en heeft zich nooit openlijk voorstander van Israëlische militaire actie tegen Iran getoond.
Voormalige Mossaddirecteur Meir Dagan, sprak zich onlangs openlijk tegen een aanval op Iran uit, omdat zo’n actie tot een „regen van raketten” vanuit Iran en Libanon op Israël zou leiden. Dat neemt niet weg dat Het Instituut zijn eigen middelen kan inzetten om het Iraanse atoomprogramma te vertragen. Wat dat betreft heeft de Mossad een lange staat van dienst als het gaat om het gericht uitschakelen van vijanden van Israël.