Huizenprijs steeds sneller omlaag
NIEUWEGEIN – Het slechte sentiment op de woningmarkt duwt de huizenprijzen naar beneden. In het laatste kwartaal van 2011 ging er opnieuw 1,7 procent van de gemiddelde woningprijs af.
Dat is de sterkste daling sinds begin 2009, meldde makelaarsvereniging NVM vanmorgen. Destijds daalde de huizenprijs binnen één kwartaal met 3 procent.
Over een heel jaar gemeten zakte de woningprijs in 2011 met 4,1 procent. De prijs van een gemiddelde Nederlandse woning bedraagt nu 223.000 euro. Op het dieptepunt van de markt in 2009 was dat nog 219.000 euro. Daarna herstelde de prijs weer licht, maar sinds begin 2010 duikelt de woningprijs gestaag naar beneden. In het afgelopen kwartaal versnelde die daling, aldus de NVM.
Hoewel de consument volgens de makelaarsvereniging de keuze heeft „uit een steeds betaalbaarder woningaanbod” neemt ook het aantal transacties steeds verder af. In totaal verwisselden in 2011 118.000 woningen van eigenaar. In het afgelopen kwartaal lag het aantal woningverkopen 13 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Qua transacties was het afgelopen kwartaal het slechtste kwartaal sinds 1994.
Ondertussen loopt het aantal woningen dat te koop staat steeds verder op. Sinds het begin van de crisis (halverwege 2008) is het woningaanbod met 76 procent gestegen tot de naar schatting 227.000 woningen die nu te koop staan. Het afgelopen kwartaal groeide het aantal te koop staande woningen met 5,8 procent.
Voor 2012 voorziet de NVM geen herstel. De makelaarsvereniging rekent op een verdere prijsdaling van 5 procent. Ook het aantal transacties zal dit jaar met circa 5 procent afnemen.
Een woningcrisis –zoals begin jaren ’80 toen de prijzen met 40 procent daalden– zal zich niet herhalen, meent NVM-voorzitter Ger Hukker. „De inflatie en de werkloosheid waren toen enorm. Momenteel valt het met de inflatie en de werkloosheid mee en staat ook de rente nog betrekkelijk laag.”
Volgens Hukker dreigen „hele groepen late instappers” die hun huis een paar jaar geleden op de top van de markt hebben gekocht en met hun financiering tot aan het plafond zitten, het in de huidige markt „moeilijk” te krijgen.
Ruim 500.000 huishoudens hebben op dit moment een potentiële restschuld” stelt de NVM-voorzitter, wat met name voor mensen die willen verhuizen problemen geeft. Bij een verdere prijsdaling van 10 procent loopt dit aantal op tot 700.000 huishoudens, aldus Hukker, die bepleit dat banken ruimhartiger restschuld meefinancieren in een nieuwe woning.