Vaarverbod Noord-Nederland opgeheven
LEEUWARDEN (ANP) – Het vaarverbod in de provincies Groningen en Friesland is vanaf maandagmorgen 06.00 uur ingetrokken. Vanaf dat moment mag er in beide provincies weer worden gevaren. De dijken zijn stabiel genoeg en het waterpeil is voldoende gezakt. Het scheepvaartverkeer levert geen gevaar meer op. Het verbod was sinds woensdagavond van kracht. De waterschappen in Groningen en Friesland hebben zaterdag en zondag veel water geloosd op de Waddenzee, het IJsselmeer en het Lauwersmeer. Het spuien gaat maandag nog verder.
De laatste 55 militairen die hulp boden bij het hoge water in Groningen, hebben zondagochtend het crisisgebied verlaten. Ze waren aanwezig bij de waterzuiveringsinstallatie in Garmerwolde, maar hun hulp is niet langer nodig. Wel zijn 50 militairen nog paraat op de kazerne in Havelte. De militairen hielpen de afgelopen dagen onder andere met de evacuatie van de dorpen Woltersum, Wittewierum en delen van Ten Boer en Ten Post. Ze legden ook zandzakken, om de dijk langs het Eemskanaal te versterken. De evacués zijn inmiddels terug, omdat het gevaar is geweken. De terugkeer van het vee gaat nog een paar dagen duren.
Woudagemaal
Waterschap Fryslan is de polders weer aan het bemalen. Om 5 uur zondagmiddag gingen de gemalen weer aan om water te spuien bij Dokkumer Nieuwe Zijlen, Zoutkamp en Harlingen. Het waterpeil in de provincie moet nog 13 centimeter zakken naar het streefpeil van -52 NAP, meldt het Waterschap.
Het peil op de Friese boezem daalt langzaam en daarom kan nu ook het polderwater via de meren en kanalen naar buiten worden gevoerd. Dat gebeurt in etappes om schade aan oevers te voorkomen.
Het waterschap verwacht veel overtollig water kwijt te kunnen op de Waddenzee, omdat het eb is. Van zaterdagochtend 7 uur tot zondagochtend 7 uur is er 21 miljoen kubieke meter water gespuid. Dat is ongeveer twee keer de inhoud van het Sneekermeer. Daardoor daalde het peil enkele centimeters naar -39 NAP. Dat moet dus snel nog 13 centimeter minder worden. Het water ging weg via het Woudagemaal, het Hooglandgemaal, de sluizen bij Harlingen en Gaarkeuken en via het Lauwersmeer.
Het Woudagemaal in Lemmer blijft tot maandagmiddag 5 uur in werking om water af te voeren naar het IJsselmeer. Mensen kunnen het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld daarom ook maandag nog bezichtigen. Het werkt alleen bij extreem hoge waterstanden. Het Hooglandgemaal in Stavoren draait de komende dagen door.
Het Woudagemaal heeft de afgelopen dagen veel bezoekers getrokken. Zaterdag kwam er de 10.000e bezoeker. Het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld draaide de afgelopen dagen op volle toeren om water af te voeren naar het IJsselmeer. Het gemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.
Waterstand
De schotten waarmee de keermuur langs de IJsselkade in Kampen donderdag is afgesloten, gaan maandag weer weg. Dan kan omdat de wind is gaan liggen en er minder regen is gevallen dan verwacht.
Waterschapsmedewerkers hebben zondagochtend de 700 meter aan kaden geïnspecteerd die extra aandacht nodig hebben. Alles is in orde. De kaden zijn stabiel. De waterstand in Rijn, Waal en IJssel zakt sneller dan het Infocentrum Binnenwateren in Lelystad eerder verwachtte. Zondag bereikt de Rijn bij Lobith een stand van 13.95 meter boven NAP. De verwachting is dat de Rijn maandag uitkomt op 14.10 meter boven NAP. Vermoedelijk zakt het water dinsdag naar een peil van 14.05 boven NAP en later in de week staat de Rijn bij Lobith op ruim 12.00 meter boven NAP. Dat zijn normale waterstanden voor deze tijd van het jaar. Veel uiterwaarden staan vol met water.
Paarden
Vier brandweerkorpsen zijn er zondagmiddag aan te pas gekomen om zes paarden te redden uit een ondergelopen uiterwaard bij Ophemert in het Gelderse Rivierengebied. Volgens de brandweer had de eigenaar van de paarden de dieren eerder van het land moeten halen, aangezien al dagen bekend was dat het Waalwater zou gaan stijgen.
De eigenaar belde de brandweer toen het water in de uiterwaard te diep bleek om de dieren zelf te kunnen redden. De brandweer legde uiteindelijk een noodbrug en dreef de paarden vanuit een bootje naar een kar op de brug. De dieren hebben de reddingsactie goed doorstaan.