Actie voor werk na hersenaandoening
Mensen met multiple sclerose (MS) of niet-aangeboren hersenletsel worden nauwelijks geïntegreerd in de arbeidsmarkt. Dat zeggen acht revalidatiecentra in Nederland en België. Die gaan samenwerken om patiënten tijdens hun revalidatie weer aan het werk te krijgen.
De acht centra, waaronder het Academisch Ziekenhuis Maastricht en revalidatiecentrum Leijpark in Tilburg, willen in drie jaar tijd minstens 350 mensen helpen weer aan het werk te gaan bij hun oude of een nieuwe werkgever. Daarvoor hebben zij samen met vier Vlaamse revalidatiecentra het project ”Neurologische reïntegratieprogramma’s” opgezet om mensen met een hersenaandoening te begeleiden naar werk.
Volgens woordvoerder C. Peeters wordt er in Nederland en België weinig aandacht besteed aan arbeidsintegratie voor mensen met hersenletsel na bijvoorbeeld een ongeluk. „Als er al aan arbeidsintegratie wordt gedaan, dan gebeurt dat pas na de revalidatie. Daardoor blijven mensen onnodig lang buiten het arbeidsproces. Door tijdens de revalidatie mensen al te begeleiden naar de werkvloer hoeven zij minder lang thuis te zitten.”
Volgens revalidatieartsen kan arbeidsintegratie ook een versnellende werking hebben op de revalidatie. „Mensen hebben een doel om voor te revalideren”, aldus Peeters.
Het 3 miljoen euro kostende project wordt grotendeels betaald door de Europese Unie. Als het project na drie jaar succesvol is, betalen de uitkeringsinstanties de kosten. Volgens de acht centra is het goedkoper mensen weer aan het werk te krijgen, zodat ze niet meer van een uitkering hoeven te leven.