Consument

„We hebben het echt goed”

Nee, géén ongeadresseerd reclamedrukwerk, nee, géén huis-aan-huisbladen. De sticker op de brievenbus is voor het echtpaar Jansen uit Rhenen een bewuste keuze. „Folders wekken vooral verlangens op naar dingen die je niet echt nodig hebt.”

Neline Floor

6 January 2012 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 18:33

Echtpaar Jansen is ruim acht jaar getrouwd en heeft vier kinderen in de leeftijd van 0 tot 7 jaar. Hij werkt als adviseur luchtkwaliteit bij InfoMil, een centrum dat voorlichting geeft over milieuregelgeving, zij geeft een dag per week les in het praktijkonderwijs. Samen werken ze zes dagen per week en verdienen ze netto 34.000 euro per jaar.

„We hebben het echt goed”, zegt Gertrude. Dat betekent echter niet ze nonchalant met geld omgaat. „In het begin van ons huwelijk hebben we heel bewust afspraken gemaakt over onze geldbesteding”, vertelt ze.

Op tafel ligt een groot vel papier met tabellen van inkomsten en uitgaven gerangschikt naar verschillende posten. „We houden het allemaal bij, zodat we weten waar het geld heen gaat.” De Jansens vinden zorgvuldig met geld omgaan belangrijk. „We belijden dat we alles wat we krijgen uit Gods hand ontvangen. Dan wil je je geld ook in Zijn dienst besteden.”

Dat is niet altijd gemakkelijk. „Je ziet geld snel als je bezit en voor je het weet heeft het jou in bezit”, zegt Gertrude. „Het kan een grote hindernis zijn voor het verkrijgen van de eeuwige erfenis.”

Tegelijk moet zuinigheid geen doel op zich worden, vindt Hans. „Het gaat er niet om dat je zo veel mogelijk geld overhoudt, maar dat je er de goede dingen mee doet.” Geld aan goede doelen geven is volgens hem maar de helft van het verhaal. „Het is belangrijk dat we op een duurzame manier met het milieu omgaan en dat mensen een eerlijke prijs voor hun producten krijgen. Daarom kiezen wij vaak voor fairtrade en biologische artikelen.”

„Dat hoeft niet eens per se meer te kosten”, vertelt Gertrude. „We eten bijvoorbeeld weinig chocola. Als ik die dan een keer koop, genieten we er extra van.”

De laatste tijd is Gertrude ook bezig met duurzame kleding. „Er zijn alleen nog maar weinig winkels waar je echt eerlijke kleding kunt kopen. Vaak zijn de prijzen ook erg hoog. Maar als je tweedehandskleding koopt, is dat ook duurzaam. Dan hoeft het maar weinig te kosten.”

Die lage prijs kan echter ook een valkuil zijn. „Je moet altijd opletten dat je niet meer gaat kopen dan nodig is. Voor je het weet ben je dan toch weer veel geld kwijt. Wij hebben ook bewust een nee-neesticker op de brievenbus. Reclamefolders wekken vooral verlangens op naar dingen die je helemaal niet nodig hebt.”

Hans loopt even naar boven en komt terug met de pasgeboren Jaïra in zijn armen. Ze moet gevoed worden. „Met moedermelk”, lacht Gertrude. „Gratis en voor niets.”

De familienaam is op verzoek achteraf gefingeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer