Economie

DNB past rekenrente aan voor pensioenfondsen

AMSTERDAM (ANP) – De Nederlandsche Bank (DNB) heeft deze week bij hoge uitzondering de rekenrente, waartegen de pensioenfondsen hun verplichtingen moeten waarderen, aangepast. Dat meldde de toezichthouder vrijdag. „Normaal gesproken gaan we uit van de rentestand aan het eind van het jaar. Maar gezien de uitzonderlijke omstandigheden op de markt hebben we besloten een gemiddelde van de afgelopen 3 maanden te hanteren”, aldus een woordvoerder van DNB.

6 January 2012 09:23Gewijzigd op 14 November 2020 18:33
DNB. beeld ANP
DNB. beeld ANP

De aanpassing scheelt de pensioenfondsen 4 procent in de dekkingsgraad. „Die gaat over de hele linie van gemiddeld 94 procent naar 98 procent.” De uitzonderlijke maatregel is genomen omdat de rente al geruime tijd op een bijzonder lage stand staat. „Hoe lager de rente, hoe meer middelen de fondsen in kas moeten houden.”

Verder heeft DNB in overleg met het ministerie van Sociale Zaken besloten dat de pensioenfondsen maximaal 7 procent op de oudedagsuitkeringen mogen korten. „DNB heeft dit besluit genomen in het licht van de impact van pensioenen op macro-economische ontwikkelingen.” De korting is nodig omdat veel fondsen onder de vereiste dekkingsgraad van 105 procent zijn beland.

Het doel van zowel de aanpassing van de rekenrente als de pensioenkorting is om de onzekerheid over de pensioenen te verkleinen.

DNB gaat er nu vanuit dat zo’n 125 fondsen in mei moeten aankondigen dat ze gaan korten op de uitkering. „Of andere maatregelen moeten nemen om tijdig uit de herstelfase te zijn.” Zonder deze maatregelen hadden ongeveer 180 fondsen moeten ingrijpen.

Wanneer fondsen in mei een korting moeten aankondigen en hun positie in de loop van het jaar niet verbetert, moeten ze die vanaf 1 april 2013 daadwerkelijk doorvoeren. Begin 2013 wordt er op basis van de prestaties dit jaar gekeken of er nog verder gesneden moet worden. Uiterlijk eind 2013 moet de dekkingsgraad op orde zijn, dat is voor de meeste fondsen het eind van de hersteltermijn.

ABP

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, kan nog niet zeggen of de aanpassing van De Nederlandsche Bank (DNB) van de rekenrente, helpt te voorkomen dat de pensioenuitkeringen moeten worden verlaagd. „Het is nu wel duidelijk dat het erom zal spannen”, zei een woordvoerster van ABP vrijdag.

Alle fondsen moeten hun dekkingsgraad opnieuw gaan becijferen nu DNB de rekenrente waartegen de fondsen hun verplichtingen moeten waarderen, heeft aangepast.

„Mochten er maatregelen genomen moeten worden, dan zullen die in ieder geval beperkt zijn”, aldus ABP.

Zorg en Welzijn

Pensioenfonds Zorg en Welzijn, het grootste na ABP, denkt dat de maatregel van De Nederlandsche Bank (DNB) om de rekenrente aan te passen slechts een tijdelijk effect heeft. „Om echt uit de problemen te komen, zal de economie moeten verbeteren”, zei een woordvoerder vrijdag.

Zorg en Welzijn denkt wel dat de maatregel kan leiden tot een stijging van de dekkingsgraad met een aantal procentpunten. „En dat is van groot belang bij de afweging of we maatregelen moeten nemen of niet”, zei de woordvoerder. Zorg en Welzijn maakt op 19 januari de dekkingsgraad, die momenteel opnieuw wordt becijferd, over het vierde kwartaal bekend. Dan zal blijken of het fonds moet korten op de pensioenuitkeringen.

PMT

Pensioenfonds voor de metaal PMT, het derde fonds van Nederland, weet net als de andere fondsen nog niet wat de nieuwe rekenrente voor hen betekent. PMT stond er erg slecht voor. Het fonds is blij dat DNB in actie is gekomen. „En dat de toezichthouder de rente van eind december kennelijk als bijzonder typeert”, zei een woordvoerster. „Het helpt ons in ieder geval op de korte termijn en is een basis voor verdere oplossingen.”

Gepensioneerden

De Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden (NVOG) vindt de maatregelen die De Nederlandsche Bank (DNB) heeft afgekondigd om de pensioenfondsen tegemoet te komen, verstandig maar onvoldoende, zo laat zij vrijdag weten.

„Maar deze rekenrente is echter nog altijd onrealistisch laag. Daardoor worden straks meer gepensioneerden in hun portemonnee geraakt dan echt nodig is.” Volgens de gepensioneerden zou een rekenrente over een langere termijn - DNB hanteert nu een gemiddelde over 3 maanden - logischer zijn. „Omdat pensioenfondsen werken over zeer lange termijnen.”

De keuze voor een korting van maximaal 7 procent op de pensioenen die DNB toestaat, is volgens de NVOG verstandig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer