Buitenland

Rebellengroep Liberia staakt strijd

De leiding van de Liberiaanse rebellengroep LURD, die vorige week donderdag een nieuw offensief begon op de Liberiaanse hoofdstad Monrovia, heeft zijn soldaten dinsdag opdracht gegeven de strijd te staken. Dat heeft een woordvoerder van LURD op de vredesbesprekingen over Liberia in de Ghanese hoofdstad Accra bekendgemaakt.

Buitenlandredactie
23 July 2003 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 00:27

De Verenigde Staten veroordeelden eerder dinsdag het escalerende geweld in Monrovia en riepen de partijen ertoe op onmiddellijk een nieuw bestand te sluiten. In tegenstelling tot de laatste weken, waarin vooral de Liberiaanse president Charles Taylor veel kritiek te verduren kreeg, richten de VS hun pijlen nu ook op de rebellengroep LURD. „Als we hen moeten vertrouwen bij een mogelijke deelname aan een nieuwe democratische regering in Liberia, dan zullen ze zich nu aan hun beloften moeten houden”, zei de Amerikaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken, Philip Reeker. „We roepen de leider van LURD ertoe op het offensief onmiddellijk te staken.”

LURD heeft daar na vijf dagen bloedige strijd nu gehoor aan gegeven. De soldaten moeten zich terughoudend opstellen, zelfs indien ze worden aangevallen door troepen die trouw zijn aan de belaagde president Charles Taylor. De strijders zullen hun ingenomen posities even ten noorden van Monrovia wel handhaven en zich niet terugtrekken. Voor de afkondiging van het nieuwe bestand werd er dinsdag nog fel gevochten om twee bruggen in de haven van Monrovia die naar het centrum van de stad leiden. Omdat er geen mortieraanvallen werden uitgevoerd, konden de inwoners van het centrum de straat op om voedsel te zoeken.

Volgens de Liberiaanse minister van Defensie, Daniel Chea, zijn bij de artilleriebombardementen van maandag in Monrovia ruim 600 doden gevallen. Medewerkers van ziekenhuizen en humanitaire organisaties houden het echter op negentig doden, hoewel zij wel verwachten dat het aantal nog zal toenemen.

Een woordvoerder van het Nigeriaanse leger heeft gezegd dat stafchefs van West-Afrikaanse legers dinsdag in de Senegalese hoofdstad Dakar bijeengekomen zijn om een besluit te nemen over de stationering van een vredesmacht.

Eén optie is volgens hem om een Nigeriaans infanteriebataljon van ongeveer 1000 soldaten in te zetten, dat momenteel op vredesmissie is in Liberia’s buurland Sierra Leone. Nigeria hoopt wel nog steeds op assistentie van de VS bij de stationering. Volgens een woordvoerder van de Nigeriaanse president Obasanjo hebben naast Nigeria ook Mali en Ghana troepen toegezegd, maar hangt de levering ervan af van broodnodige buitenlandse donaties.

Een Zweedse EU-expert in West-Afrikaanse zaken, Hans Dahlgren, zei dinsdag dat hij eraan twijfelt of er een interventiemacht in Liberia komt zolang de gevechten er aanhouden. „De organisatie van West-Afrikaanse landen Ecowas staat klaar om te gaan”, zei Dahlgren tegen een Zweedse radiozender. „Ze kunnen er binnen een paar dagen zijn, maar dan moet er wel een vredesverdrag zijn om over te waken.” Ook voor de VS zou volgens Dahlgren het al dan niet bestaan van ten minste een bestand zwaar meewegen bij de beslissing om troepen te sturen.

De Liberiaanse president Charles Taylor heeft aangedrongen op de snelle installatie van een vredesmacht in zijn land. Hij deed dat maandagavond in een interview met het persbureau AP. „Het zou wat rust kunnen brengen”, zei Taylor. Om stabiliteit in Liberia te krijgen zou het het beste zijn als de Verenigde Staten daaraan zouden deelnemen, voegde hij eraan toe. Bronnen in Washington zeiden dat 4500 militairen in de omgeving van Liberia is opgedragen paraat te staan, maar president George Bush heeft nog steeds geen beslissing genomen over Amerikaanse deelname aan een vredesmacht.

Bush wil dat Taylor, een voormalige rebel die de hand zou hebben gehad in verschillende burgeroorlogen in Afrika, zijn ambt neerlegt en Liberia verlaat. Taylor zegt daartoe bereid te zijn, maar alleen als de Amerikanen bijdragen aan het herstellen van de orde in het land. In het interview met AP beklaagt Taylor zich erover dat hij niet direct met Bush kan spreken. „De enige manier waarop ik contact heb gehad met de regering van Bush is via CNN”, aldus de president.

De situatie in Liberia is ondertussen dramatisch. Bij de VN-organisatie WFP (Wereldvoedselprogramma) werd dinsdag in Genève van een catastrofe gesproken. De gevechten en beschietingen maken zelfs de meest urgente hulpverlening onmogelijk. Er zijn ten minste 300.000 mensen ontheemd of op drift. Talrijke mensen in Monrovia hebben beschutting in kerken, diplomatieke gebouwen of scholen gezocht en hebben geen eten en drinken meer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer