Economie

Hongarije neemt omstreden wet aan

BOEDAPEST (ANP/AFP) – Het Hongaarse parlement heeft vrijdag met een overweldigende meerderheid een omstreden wetsvoorstel aangenomen dat de greep van de Hongaarse regering op het monetaire beleid van het land vergroot.

30 December 2011 17:53Gewijzigd op 14 November 2020 18:27
beeld ANP
beeld ANP

293 parlementariërs stemden voor het wetsvoorstel, slechts vier wezen het af. Eerder deze maand staakten de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de gesprekken met Hongarije over financiële steun voor het land. Zij vinden dat de nieuwe wet de onafhankelijkheid van de centrale bank van het land in gevaar brengt. De voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso riep de Hongaarse regering toen tevergeefs op het wetsvoorstel eerst in lijn te brengen met EU-wetgeving alvorens het in stemming te brengen.

De Europese Commissie liet vrijdag weten het wetsvoorstel grondig tegen het licht te houden en na te gaan of het in overeenstemming met de Europese regels is.

Hongarije heeft onlangs hulp ter waarde van 15 tot 20 miljard euro aangevraagd nadat het land problemen ondervond bij het veilen van staatsleningen.

De nieuwe wet breidt het aantal leden van het comité dat het monetaire beleid vaststelt, uit van zeven naar negen. Omdat de twee nieuwe leden worden benoemd door het parlement, waar de regeringspartij Fidesz een absolute meerderheid heeft, krijgt de regering hier nu een grotere invloed op.

Het parlement besloot vrijdag hiernaast via een grondwetswijziging tot een fusie van de financiële toezichthouder PSZAF met de centrale bank. Een gevolg van een fusie zou zijn dat de huidige centralebankpresident Andras Simor, een tegenstander van het kabinetsbeleid, wordt vervangen door een bondgenoot van premier Viktor Orban.

De centrale bank keerde zich vrijdag voorafgaand aan de stemming fel tegen de wetswijzigingen. Volgens een verklaring op de website van de bank brengen deze de stabiliteit van de Hongaarse economie in gevaar. „De nieuwe wetten scheppen ruimte voor politieke beïnvloeding van beslissingen van de centrale bank”, aldus de bank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer