Collecterooster stoelt vaak op voorgaande jaar
APELDOORN – Eind december wordt in veel kerkelijke gemeenten het collecterooster voor het nieuwe jaar opgesteld. Hoe gaat zoiets in zijn werk? Een rondgang langs vijf gemeenten.
Cgk Barendrecht
D. Blom, penningmeester diaconie christelijk gereformeerde kerk Barendrecht:
„Ons collecterooster is nog niet definitief, maar het eerste concept lijkt veel op dat van vorig jaar. Wij houden ’s zondags altijd een collecte voor de kerk en voor de diaconie. Vanuit die laatste collecte steunen wij ook doelen buiten onze gemeente, zoals de noodhulp in Oost-Afrika dit jaar. Ongeveer één keer per twee weken houden we een extra collecte, die meestal bestemd is voor de kerkelijke kassen. Daaronder vallen de Theologische Universiteit en de buitenlandse zending. Vanuit die kas ondersteunen de kerken onder meer kleine gemeenten met minder dan 250 leden.”
Gg Enter
H. Verschoor, scriba diaconie gereformeerde gemeente Enter:
„Wij zijn een kleine gemeente en besteden daarom veel collecten aan onze eigen kerk. Er zijn altijd de vaste doelen die vanuit de synode worden aangereikt, zoals de emerituskas en het deputaatschap Bijzondere Noden van de landelijke kerk. De eerste collecte is iedere dienst voor de diaconie, de tweede en de derde zijnvoor de kerk. Eén keer in de twee à drie weken is de derde rondgang voor een apart doel. Deze collecte wordt dan ook op een ander moment in de dienst gehouden, tijdens de tussenzang. Twee weken geleden was de opbrengst voor het kinderkerstfeest hier in de gemeente, op oudejaarsdag is ze altijd voor de kerkbode. Voor stichting Kimon zamelen we ook in, omdat twee vrouwen uit onze gemeente via Kimon in het buitenland werken. Voor dit doel komt altijd veel binnen. Je merkt dat de gemeente op hen betrokken is.”
Hhg Giessendam
A. Blokland, voorzitter kerkvoogdij hersteld hervormde gemeente Giessendam, Neder-Hardinxveld en Sliedrecht:
„Een groot deel van de collecten in onze gemeente is voor eigen gebruik. Het collecterooster wordt deels door de landelijke kerk ingevuld en deels door de diaconie. Er zijn veel overeenkomsten met het rooster van vorig jaar, alleen de diaconie draagt soms andere doelen aan. Van de drie rondgangen in de dienst worden de eerste twee bestemd voor de eigen gemeente. De derde collecte is voor een bijzonder doel. Dat kan het plaatselijk jeugdwerk zijn, het evangelisatiewerk, landelijk jeugdwerk, de opleiding van predikanten of de zending in Malawi. Ook hebben we een collecte voor noodlijdende gemeenten en personen. Calamiteiten zoals de tsunami in Japan krijgen bij ons extra aandacht. Ondanks de crisis stijgen de inkomsten. Maar dit heeft voornamelijk te maken met de groei van de gemeente.”
GgiN Gouda
J. W. van Berkum, scriba gereformeerde gemeente in Nederland Gouda, Gerbrandyweg:
„Het collecterooster voor een volgend jaar stellen wij als kerkenraad meestal in december op. Een groot gedeelte van het rooster staat jaarlijks vast. We collecteren iedere dienst voor de kerk en de diaconie. Eén keer per maand is er een extra collecte. De opbrengst van deze collecte wordt meestal besteed aan de zending, aan onze scholen hier en in Canada, aan de emerituskas, aan de Stichting tot Bevordering en Instandhouding van de Zuivere Waarheid, die haar geld weer besteedt aan kerkuitbreidingen en nieuwbouw van kerken binnen ons landelijk kerkverband. We kijken elk jaar weer wat de behoefte is. Daar willen we op inspelen. Natuurlijk vinden er buiten deze collecten om ook veel andere acties plaats. De opbrengsten voor deze bijzondere doelen zijn vaak enorm. Het is fijn dat die offervaardigheid er is.”
PKN Utrecht
H. C. de Velde Harsenhorst, diaken protestantse wijkgemeente Jacobikerk Utrecht:
„De protestantse gemeente Utrecht stelt op de algemene kerkenraad vast wat de collectedoelen zijn. Als wijkgemeente geven wij aan enkele collecten ook een eigen invulling. Zo zamelen we bijvoorbeeld geld in voor zendingswerkers die vanuit onze gemeente zijn uitgezonden naar het grensgebied van Thailand en Birma. Vanuit de landelijke kerk is er Kerk in Actie, die ook doelen op het rooster plaatst. Rondom Kerst werd er daarom gecollecteerd voor zorgkinderen. We hebben in de diensten twee rondgangen: voor de diaconie en voor de opbouw van de wijkgemeente. Aan de uitgang zijn er zendingsbussen, per kwartaal met een ander doel. Met name in de besteding van de diaconiecollecte merken wij dat er meer hulpvragen bij de diaconie binnenkomen in deze recessietijd. Je bent er als diaconie dan ook om praktische hulp te bieden, bijvoorbeeld in het contact met overheidsinstanties.”