„Waarvan moet je verlost worden als je denkt gelukkig te zijn?”
ROERMOND – Bisschop Frans Wiertz van Roermond maakt zich grote zorgen over het gebrek aan vertrouwen van mensen in de kerk. „Dat komt hard aan”, zei hij zondag tijdens zijn kerstpreek. Hij sprak van een samenleving die denkt God niet nodig te hebben.
„Dat er zóveel mensen beschadigd zijn door vertegenwoordigers van de kerk raakt mij heel diep. De bekommernis om de mensen die hieronder geleden hebben, staat op de allereerste plaats”, stelde Wiertz. „Daarna, en heel nadrukkelijk pas op de tweede plaats, voel ik ook de pijn om het wantrouwen in de kerk, dat gegroeid is.”
Ontkerkelijking
Wiertz gelooft niet dat de misbruikschandalen geleid hebben tot het gebrek aan vertrouwen in de kerk. „Het proces van ontkerkelijking was al begonnen, lang vóórdat al die schandalen bekend werden. De oorzaak moet dus veel dieper liggen. We leven in Nederland al 66 jaar in vrede. Ondanks de economische crisis is het welvaartspeil erg hoog. Iedereen kan onderwijs volgen. Maatschappijkritische televisieprogramma’s worden nauwelijks nog bekeken. Er is vooral interesse in grote shows met lachende en feestvierende artiesten. We geloven in de maakbare samenleving. Er zijn inmiddels hele generaties opgegroeid met het idee dat we als mensen ons geluk in eigen handen hebben. Het besef dat het leven ons van elders geschonken is, wordt niet meer breed gedragen. Doe waar je zin in hebt, lijkt het motto.”
Verlosser
„Als ik in een onderzoek lees dat 83 procent van de mensen in dit land zich ook zonder Evangelie gelukkig voelt, bekruipt me wel eens de vraag: is het dan allemaal voor niets geweest?”, zei Wiertz. „Ik maak me zorgen over al die mensen voor wie het Evangelie afgedaan heeft. Mensen die teleurgesteld zijn en nu denken dat ze ook zonder het geloof gelukkig kunnen worden. En dan is het vandaag toch weer Kerstmis. We horen weer over een Kind dat geboren is in de stal van Bethlehem. Een Kind dat licht is komen brengen in de duisternis. “Heden is u een Verlosser geboren,” zegt het Bijbelverhaal. Maar waarvan moet je verlost worden als je het gelukkigste volk van Europa denkt te zijn?”
Diepere dimensies
Volgens de bisschop roept het vrolijke leventje dat veel mensen in ons land blijkbaar leiden, vraagtekens op. „Wie heeft er oog voor een beetje diepgang? Wie is er nog bezig met vragen naar de zin van het leven? Wie heeft er oog voor die mensen in de samenleving met wie het helemaal niet zo goed gaat?”
Christus heeft ons met Zijn leven een voorbeeld gegeven, stelde Wiertz. „En met Zijn dood en verrijzenis, die we met Pasen vieren, heeft Hij duidelijk gemaakt dat het leven niet voor niets is. Dat het niet alleen gaat om de vraag of we hier op aarde een beetje gelukkig zijn, maar dat het leven veel diepere dimensies heeft, die over lijden en dood heen reiken en uiteindelijk tot eeuwig leven bij onze Schepper leiden. Die diepere lagen boren we aan wanneer we niet alleen maar met onszelf bezig zijn, maar vooral omzien naar de ander, naar de mensen om ons heen. En daarbij dé Ander, met een hoofdletter, niet vergeten.”