Strenger financieel toezicht EU al van kracht
BRUSSEL (ANP) – Ondanks de afspraken van de recente Europese top moeten de EU-landen vanaf dinsdag al aan nieuwe strenge maatregelen voldoen voor wat betreft hun begrotingstekort en staatsschuld. Ook kunnen dan al forse sancties worden opgelegd aan overtreders. Dinsdag treedt namelijk het zogeheten ’sixpack’ in werking, zes EU-wetten die het financieel en economisch toezicht gaan regelen.
De Europese Commissie krijgt de bevoegdheid om lidstaten op de vingers te tikken, dwingende aanbevelingen te doen voor verandering van beleid en desnoods straffen voor te stellen.
Europees commissaris Olli Rehn (Financiën) krijgt vergaande bevoegdheden om tegen landen op te treden. „Ik ben vastberaden om daar vanaf dag één gebruik van te maken”, zei hij maandag.
Alle landen met een te groot begrotingstekort moeten op korte termijn voldoen aan de aanwijzingen van Rehn om dat bij te sturen. Over sancties wordt beslist door de EU-raad van ministers van Financiën, op voorstel van de commissie.
Alle EU-landen, dus ook Verenigd Koninkrijk (VK), hebben afgelopen maanden met deze maatregelen ingestemd. De voorstellen waarover 26 van de 27 EU-leiders - behalve de Britse - het vrijdag op hun top in principe eens werden, gaan nog verder. Sancties zouden op grond van die afspraken sneller en automatischer worden toegepast, en lidstaten verplichten zich om in hun (grond)wetten de verplichting van een begrotingsevenwicht op te nemen.
Omdat dit verder gaat dan de EU-wetten toestaan, moet een nieuw verdrag worden gesloten. Het Verenigd Koninkrijk doet daar niet aan mee. „Het spijt mij zeer dat het VK niet bereid is om aan het begrotingspact mee te doen”, aldus Rehn. „Niet alleen voor de zaak van Europa, maar ook die van de Britse burgers.”
„We willen een sterk en constructief Groot-Brittannië in het hart van Europa, en niet aan de zijlijn”, aldus de Fin.