Groen & duurzaamheid

Klimaat kind van de rekening in Durban

DURBAN – De VN-klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban is zondagochtend beëindigd. Evenals voorgaande jaren is het bereikte resultaat mager en is het klimaat het kind van de rekening.

12 December 2011 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 18:09
Protest in Durban.  Foto EPA
Protest in Durban. Foto EPA

Is er dan zo weinig bereikt?

Op het eerste gezicht lijkt dat mee te vallen: het Kyotoprotocol heeft Durban overleefd, ternauwernood. De Europese Unie en enkele kleine landen houden zich ook na 2012 aan 
de uitstootbeperkingen die in 1997 waren afgesproken in Kyoto. Deze afspraken zouden na volgend jaar vervallen, maar worden nu met vijf jaar verlengd.

Het groepje industrielanden staat daarin echter alleen. Economische reus Japan, gasboer Rusland en teerzandexploitant Canada keerden ”Kyoto” de rug toe, terwijl de VS het verdrag nooit hebben geratificeerd. Het verdrag bestaat nu alleen nog bij de gratie van de EU.

Is er al zicht op een vervanger van ”Kyoto”?

De bijna 200 deelnemers kwamen overeen dat er de komende jaren onderhandeld gaat worden over een nieuwe mondiale overeenkomst, waarin bindende afspraken worden gemaakt over uitstoot van broeikasgassen. Dat verdrag zal in 2015 klaar moeten zijn om in 2020 in werking te kunnen treden.

In werkelijkheid heeft het akkoord van Durban het terugdringen van de CO2-uitstoot op de lange baan geschoven. Pas vanaf 2020 gaat de wereld weer echt iets doen tegen klimaatverandering.

Doen in het nieuwe verdrag echt alle landen mee?

Dat valt nog te bezien. Hoewel grootmachten China en India in Durban weigerden harde afspraken te maken over beperking van uitstoot van broeikasgassen, gaan ze samen met de VS wel meedoen aan onderhandelingen over een nieuw klimaatakkoord.

Het is overigens nog steeds de vraag of China en India zich willen binden aan uitstootlimieten voor CO2 in een nieuw verdrag dat na 2020 van kracht moet worden. Sommige analisten vermoeden dat beide landen er slechts een vertragingstactiek op nahouden.

Hoe gaat het verder tot 2020?

Nu alleen de Europese Unie en enkele kleine landen zich ertoe hebben verplicht om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, is ”Kyoto” feitelijk om zeep geholpen: het groepje landen stoot slechts 15 procent van de broeikasgassen uit. Nu de rest van de wereld tot 2020 alleen vrijwillig de uitstoot van CO2 wil beperken, kan deze ongelimiteerd groeien.

En het klimaat?

Dat is het kind van de rekening geworden. Regeringen namen hun verlies en aanvaardden dat de planeet nu al minstens 0,2 graad gemiddeld warmer is geworden. Hoewel staatssecretaris Atsma (Milieu) de klimaattop een voldoende gaf, zal de aarde volgens wetenschappers met deze afspraken gemiddeld 3 à 4 graden warmer worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer