Buitenland

Obama: Visies Republikeinse rivalen identiek

WASHINGTON (AP) – Wie er ook namens de Republikeinse Partij de kandidatuur voor het presidentschap van de Verenigde Staten op zich neemt, de filosofie is uiteindelijk toch dezelfde. Dat heeft president Barack Obama afgelopen weekeinde gezegd in een interview met tv-zender CBS.

12 December 2011 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 18:09
Foto EPA
Foto EPA

Als de kiezer valt voor de Republikeinse belofte van lagere belastingen, ook voor de rijken, en minder regelgeving, dan is de uitslag duidelijk, aldus de president. „Ik denk niet dat het Amerikaanse volk die richting inslaat, omdat ik niet denk dat het Amerikaanse volk gelooft dat dat werkt.”

De Democraten zijn er lange tijd van uitgegaan dat de gouverneur van Massachusetts, Mitt Romney, met de Republikeinse kandidatuur aan de haal zou gaan. Inmiddels richten zij hun pijlen op Newt Gingrich, de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden die momenteel in de opiniepeilingen aan kop gaat.

Voor Obama maakt het weinig uit. De filosofie van beide kandidaten is dezelfde, zei hij. „Het verschil in visie tussen wat ik met het land voor ogen heb en (…) wat zij van plan zijn met het land zal hoe dan ook groot zijn. Het Amerikaanse volk krijgt een goede keuzemogelijkheid en dit zal leiden tot een goed debat.”

Obama verwierp de suggestie van interviewer Steve Kroft dat het publiek hem afrekent op zijn prestaties als president. „Ik word langs de meetlat van het ideaal gelegd”, zei hij. „Joe Biden heeft daar een goede uitdrukking voor. Hij zegt: „Vergelijk me niet met de Almachtige, vergelijk me met het alternatief.””

Volgens de president belooft de strijd om de Republikeinse kandidatuur een spannende te worden. De twee belangrijkste kandidaten, Romney en Gingrich, behoren tot de politieke gevestigde orde, zei hij, en brengen zodoende de nodige ervaring mee.

Obama zegt te rekenen op kiezers die inzien dat hij een tweede Grote Depressie heeft voorkomen, dat hij de autoindustrie heeft gered en dat hij een hervorming van de gezondheidszorg heeft bewerkstelligd. Desondanks zei hij ook begrip te hebben voor Amerikanen die ontevreden zijn over de toestand waar het land in verkeert. „Als het op de economie aankomt moet er nog veel werk worden verzet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer