Portretten van pubers met Down
Zijn dit gewone puberkwesties of toch niet? De omgang met Nina (18) –het meisje dat ze al vijftien jaar kent– prikkelde Caroline van den Kommer om in de wereld van jongeren met het syndroom van Down te duiken. In ”Hoezo Down?” biedt ze tien pubers met deze verstandelijke beperking een podium. De auteur laat ook ouders, broers en zussen aan het woord. Ze doet dit respectvol. Het boek vormt samen met hoezodown.nl een project. Harry Dietz bouwde de website, las mee met Van den Kommer en redigeerde haar teksten.
De pubers krijgen uitgebreid de gelegenheid om hun zegje te doen. Veel komt overeen met de leefwereld van jongeren zonder downsyndroom, zoals verliefdheid, hobby’s, toekomstdromen en gepest worden. Toch zijn er ook verschillen. Mensen doen kinderachtig, kinderen krijgen „is niet goed”, de gewenste baan ligt niet binnen handbereik en de wens om zelfstandig te wonen blijkt vaak onhaalbaar. De pubers zijn puur in hun reacties en kennen geen dubbele agenda. De ouders delen eerlijk hun vreugde en verdriet. Ze leerden relativeren, meer genieten van kleine dingen, maar kenden ook zelfmedelijden.
Deze kleurrijke, fraai geïllustreerde uitgave zal veel herkenning oproepen bij pubers met het downsyndroom en bij mensen die om hen heen staan. Als het bijvoorbeeld over schilderen, zwemmen, de brandweer en het bedienen in een restaurant gaat. De belangstelling voor sport, popmuziek, film en uitgaan en de visie op relaties zal niet iedereen met de geïnterviewden delen. En God en Zijn leiding in het leven komen niet ter sprake.
Boekgegevens
”Hoezo Down?”, door Caroline van den Kommer en Harry Dietz; uitg. Unieboek, Houten; 2011; ISBN 978 90 491 0823 6; 144 blz.; € 29,95.