Schutte: Gezin ontvoerde Israëliër Shalit maakte barre jaren mee
HILA – „Getekend en vermoeid.” Zo oogde de vader van de vijf jaar lang ontvoerde en onlangs vrijgelaten Israëlische militair Gilad Shalit donderdagmorgen.
Een delegatie van Christenen voor Israël kreeg de kans om donderdag met vader Noam Shalit te spreken. „Het was bijzonder”, aldus voorzitter D. G. Schutte donderdag per telefoon vanuit Israël. Hij was een van degenen die een ontmoeting had met de vader van korporaal Gilad Shalit.
De bijeenkomst vond plaats op een dorpshuis in Hila. In dat 600 zielen tellende dorpje in de heuvels in het noorden van Galilea woont de familie Shalit. Bij het gesprek was onder meer de dorpsvoorzitter.
Gilad Shalit werd in juni 2006 ontvoerd door radicale Palestijnen. In oktober 2011 werd hij vrijgelaten, in ruil voor 1000 Palestijnse gevangenen.
Schutte merkte donderdagmorgen tijdens het gesprek, dat ongeveer een halfuur duurde, dat het gezin Shalit nog altijd worstelt met het drama dat hun zoon moest meemaken. „De vader oogde vermoeid en getekend. Het gezin heeft barre jaren meegemaakt. De familie heeft tijd nodig om dit verwerkingsproces door te komen, zo dat al mogelijk is.”
Het viel de voorzitter van Christenen voor Israël op dat de vader „rustig” het gesprek voerde. „Natuurlijk is de man blij met de vrijlating van zijn zoon, maar dat was niet zichtbaar op zijn gezicht.”
De ontvoerde militair zelf kreeg de delegatie uit Nederland niet te zien. „Hij wordt afgeschermd. We hoorden dat het naar omstandigheden goed gaat met Gilad Shalit. Hij heeft het erg zwaar gehad. Hij geneest nog van verwondingen. Op eerdere beelden zag ik verband om zijn hand. Vijf jaar lang was hij geïsoleerd. Hij leefde in eenzaamheid. Wij kunnen ons dat niet voorstellen. Ik begreep dat mensen hem wel eens rond zien fietsen in het dorp en dat hij dan groet. Maar hij is vooral nog met zichzelf bezig. Hij probeert de draad weer op te pakken en terug te keren naar een normaal leven. Gilad Shalit wil een academische studie oppakken.”
Met het bezoek aan de vader van de ontvoerde korporaal wil Christenen voor Israël het gezin „een hart onder de riem steken”, vertelt Schutte. „We hebben de vader verteld dat we als Christenen voor Israël al die jaren met zijn zoon hebben meegeleefd. We voerde actie voor hem, op onze bijeenkomsten werd er voor de ontvoerde militair gebeden.”
De vader toonde zich verheugd dat er in Nederland werd meegeleefd met Gilad Shalit, merkte Schutte. „Hij zei dat dat hem erg goed deed. Het raakte hem.”
Het bezoek aan de vader van Gilad Shalit maakt deel uit van de twee weken durende zogeheten Tulpentoer van Christenen voor Israël. De organisatie deelt in totaal 150.000 bollen uit op allerlei plekken in Israël, als teken van verbondenheid met het land.
Ook de familie Shalit kreeg vandaag een pakket met honderden bloembollen. „Ter bemoediging. We begrepen dat moeder Shalit een tuinliefhebber is, dus die bollen komen allemaal wel op hun plek terecht.”
Was het bezoek aan de vader Shalit voor Schutte het hoogtepunt van de Tulpentoer? „Er waren verschillende hoogtepunten. Het is bijzonder om deze man te ontmoeten, en ook bijvoorbeeld de burgemeester van Jeruzalem. Maar ik ontmoette in een kibboets ook een zwaar gehandicapt kind dat me omarmde. Ik zou haast zeggen: Dat raakt mijn hart nog meer.”