Gevechten in Congo eisen veel levens
Gevechten tussen verscheidene rebellengroeperingen in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo hebben ten minste 54 mensen het leven gekost. De gevechten woedden vlak bij de stad Bunia, waar een internationale vredesmacht is gelegerd. Dit heeft een woordvoerder van de Hema-rebellengroep donderdag gezegd.
Milities die trouw zijn aan de Lendu-stam vielen volgens de woordvoerder dinsdagochtend het stadje Tchomia aan de oever van het Albertmeer aan. Hierbij zouden 32 aanvallers zijn gedood. Een ziekenhuis zou zijn verwoest.
Een woordvoerder van de Verenigde Naties in Bunia bevestigde de gevechten in Tchomia, al kon hij geen exact dodental geven. Bij gevechten rond het stadje in de afgelopen maand vielen naar schatting meer dan 350 doden.
De nieuwste gevechten ontbrandden op de dag dat er in de hoofdstad van Congo, Kinshasa, een nieuwe regering werd beëdigd. De nieuwe regering van nationale eenheid moet het land naar verkiezingen leiden. Ook moet zij een einde maken aan de conflicten die sinds 1998 al aan meer dan 3 miljoen mensen het leven heeft gekost.
Er zijn vier vice-president benoemd in de nieuwe regering. De vier posten zijn verdeeld onder de regering van president Joseph Kabila, de Beweging voor de Bevrijding van Congo (MLC), de Congolese Beweging voor Democratie (RCS) en de ongewapende politieke oppositie in Congo. Hun beëdiging werd in Kinshasa met luid applaus begroet. De vorming van de overgangsregering is het resultaat van vredesbesprekingen die vorig jaar december plaatsvonden in de Zuid-Afrikaanse stad Sun City.
Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft verheugd gereageerd en noemde de installatie van de overgangsregering „een mijlpaal in het vredesproces.” Hij riep de nieuwe machthebbers ertoe op hun verantwoordelijkheden te nemen voor de toekomst van Congo.
De nieuwe regering zal nog op veel problemen stuiten. Zo verkeert de oostelijke provincie Ituri nog altijd in staat van totale anarchie. Verschillende etnische groeperingen plegen daar gruweldaden waaronder verkrachting, moord en kannibalisme, zo meldde een correspondent van de BBC donderdag.
Een Europese vredesmacht onder leiding van de Fransen kwam in juni in het noordoostelijke Bunia aan om de plaatselijke VN-vredesmacht te helpen. De blauwhelmen bleken namelijk niet in staat het bloedvergieten te stoppen. De Fransen hebben geen mandaat om buiten Bunia te opereren en blijven voor beperkte duur. In september moet de VN-macht op voldoende sterkte zijn om de taken van de Fransen en andere Europese militairen over te nemen.
De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, maakt deze week een rondreis langs het Grotemerengebied van Afrika. Hij zal waarschijnlijk vandaag nog aan de VN-Veiligheidsraad verslag doen van de situatie. De VN staan onder druk om het mandaat van de VN-missie in Congo, Monuc, te verruimen.