Herfststormen spoelen delen Terschelling weg
TERSCHELLING – Op de oostpunt van Terschelling moet zo snel mogelijk zandsuppletie worden uitgevoerd om te voorkomen dat de zee zeldzame natuur verzwelgt.
Dat zegt Ronald van Zandwijk van het Platform Duurzaam Landschap Terschelling. Het platform heeft in de periode van 26 oktober tot 3 december op vijf locaties op de Boschplaat bijgehouden hoeveel strand en duin er is weggeslagen. In ruim een maand tijd is 5 hectare natuurgebied in zee verdwenen. Met name de storm van het vorige weekend richtte forse schade aan. „We moeten het tij nu keren”, zegt Van Zandwijk.
Hij stelt dat het voor het behoud van de Boschplaat van groot belang is dat er op korte termijn zandsuppleties worden uitgevoerd. Daarmee wordt voorkomen dat een deel van het eiland afbreekt.
Rijkswaterstaat heeft sinds begin jaren negentig geen onderhoud gepleegd aan de oostpunt van Terschelling. Volgens Rijkswaterstaat staat veiligheid voorop en is er geen reden voor ongerustheid, omdat de Boschplaat een natuurgebied is en geen onderdeel vormt van het basiskustgebied. Bovendien groeit het strand op andere plaatsten juist.
Maar Van Zandwijk wijst op de gevaarlijke situaties die elders kunnen ontstaan wanneer het eiland steeds korter wordt. „Aangezien het steeds breder wordende Amelandergat ook risico’s met zich meebrengt voor de veiligheid van de Friese kust, is het vanuit kustveiligheidsoogpunt ook een reden om maatregelen te nemen.”
Volgens de berekeningen van het Platform zal er bij ongewijzigd beleid de komende tien jaar circa 150 hectare natuurgebied verloren gaan. De afgelopen dertig jaar is er al 370 hectare in zee verdwenen. Daardoor werd het eiland 2 kilometer korter. Zonder ingrijpen zal er de komende jaren nog een kilometer sneuvelen.