„Kerk-zijn vraagt bezinning op Woord”
KAMPEN – De vraag wat voor kerk een gereformeerde kerk wil zijn in de samenleving van vandaag, vergt dringende doordenking. Daarvoor is een permanente bezinning op Gods Woord nodig.
Dat concludeerde prof. dr. Frank van der Pol, hoogleraar kerkgeschiedenis en symboliek aan de gereformeerd vrijgemaakte Theologische Universiteit Kampen, dinsdagavond in zijn diesrede. De universiteit vierde dinsdag haar 157e verjaardag.
De hoogleraar schetste hoe de huidige samenleving heidense trekken vertoont en dat gereformeerde theologen er goed aan doen zich daarop diepgaand te bezinnen. Het bestuderen van klassieke filosofen kan daarbij helpen. Prof. Van der Pol illustreerde dit met een lezing over de nadere reformator Simon Oomius, die „als een bij door allerhande geschriften vliegt, om wat daarin wijs en goed is, over te brengen tot christelijk gebruik.” Oomius, die leefde van 1630 tot 1706, was onder meer predikant in Kampen.
Aan de hand van een concreet voorbeeld, de klassieke heiden Cicero, liet prof. Van der Pol zien op welke manier Oomius visies van wereldse schrijvers integreert in zijn handboek ”Praktische theologie”. Cicero wordt bijvoorbeeld door Oomius gebruikt om de gedachte te ondersteunen dat het overdragen van de gereformeerde leer niet vruchtbaar is als er tegelijk geen oprecht geloof wordt vóórgeleefd.
Een van de meest fundamentele overtuigingen van Oomius, een leerling van de bekende nadere reformatoren Voetius en Hoornbeeck, was dat de gereformeerde leer zonder een christelijke levenspraktijk onvruchtbaar is. Gereformeerd-zijn moest volgens hem altijd met reformeren samengaan.
Prof. Van der Pol constateerde dat het begrip ”doorgaande reformatie” vandaag de dag „stevige emoties oproept.” Dat de gereformeerde kerk zich steeds weer moet reformeren, wordt door sommigen een inspirerend motto genoemd, aldus Van der Pol. „Anderen vragen zich af of de kerken het estafettestokje niet moeten doorgeven aan bijvoorbeeld een seculier verschijnsel als de Occupybeweging. Ze stellen de vraag of de kerk al niet te ver gemarginaliseerd is om nog als kritische instantie ontwikkelingen in de maatschappij bij te kunnen sturen. Weer anderen krijgen het verwijt dat ze de uitspraak beschouwen als een vrijbrief om de gereformeerde kerken tot wel tien, ja vijftien keer gereformeerd steeds verder te splitsen.”
„Wie als gereformeerde in persoonlijke levensstijl reformerend bezig is, zal vruchten dragen”, concludeerde prof. Van der Pol. „En wat betreft de gereformeerde theologie geldt dat deze in permanente openheid naar Gods Woord vernieuwende theologie zal moeten zijn om kerk en wereld van dienst te kunnen zijn.”