De Jager: grote fouten bij invoering euro
HILVERSUM (ANP) – Bij de invoering van de euro zijn grote fouten gemaakt en daarvan krijgen we nu de rekening gepresenteerd. Dat stelt minister Jan Kees de Jager (Financiën) zondagavond in het televisieprogramma KRO Brandpunt.
„De euro had anders ingevoerd moeten worden, want er zaten te grote fouten in, te grote weeffouten, daar betalen we nu de prijs voor. Dat had 15 jaar geleden anders gemoeten”, zegt hij. Volgens De Jager had Europa destijds veel strenger moeten zijn. „Het had met een veel sterkere begrotingsdiscipline gepaard moeten gaan. Het had nooit zo mogen zijn dat we het aan de blauwe ogen van een ieder over hebben gelaten om die regels die we hebben ook toe te passen.”
Eind deze week proberen Europese regeringsleiders op een top afspraken te maken over de verdere aanpak van de schuldencrisis. Nederland pleit voor strakke regels en sancties om begrotingsdiscipline in Europa af te dwingen.
De Jager hoopt dat er op de top belangrijke knopen worden doorgehakt. Hij spoort vooral de Zuid-Europese landen aan actie te ondernemen. Tot voor kort werd het gevoel van urgentie niet door iedereen in heel Europa gedeeld, stelt de minister. „Met name het begin van hervormingen en bezuinigingen heeft in Zuid-Europa wel heel erg lang op zich laten wachten.”
Ook na de Europese top zijn de problemen nog niet opgelost, waarschuwt De Jager. Hij omschrijft de schuldencrisis als een „veelkoppig monster.” De „storm” zal nog wel even voortduren.
Staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) wijst er ook op dat de komende top niet alles zal oplossen. „Dit is een marathon. Dat is een lang eind”, zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof. Volgens Knapen is het belangrijkste nu om helder te maken dat er een afdwingbare begrotingsdiscipline is, omdat dat vertrouwen schept. Ook moet worden gekeken hoe het Europese noodfonds „voldoende body” kan worden gegeven en wat Italië gaat doen. Dat land moet z’n huishouden op orde krijgen, aldus de bewindsman. Daarnaast moeten landen maatregelen nemen om economische groei te brengen.