Rabobank: Alsof je predicaat Koninklijk verliest
UTRECHT (ANP) – De afwaardering door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) van Rabobank kwam niet onverwachts maar voelt na 30 jaar zeker als een gemis. „Alsof je het predicaat Koninklijk verliest”, stelt de bank in een reactie. Rabobank benadrukt dat het slechts om de afwaardering bij S&P gaat en blijft, ondanks de nieuwe rekenmethode, de hoogst gewaardeerde private bank te wereld. Maar de AAA-status bij de kredietbeoordelaar die ze sinds 1981 hadden, zijn ze kwijt.
Volgens Rabobank zijn er wel wat brochures die de prullenbak in kunnen. „De kredietwaardigheid van de bank is niet van dag op dag veranderd”, verzekert een woordvoerder. „De methode waarop S&P banken langs de meetlat legt wel. Daar zit het verschil. In de nieuwe methodiek van S&P is een hogere status praktisch onmogelijk.”
S&P veranderde in totaal de status van 37 grote internationale banken. Naast Rabobank kregen ook banken zoals Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Wells Fargo een verlaging te verduren. S&P liet in een verklaring weten de banken te hebben getoetst aan de nieuwe criteria voor banken.
De kredietbeoordelaar heeft er na enige kritiek zelf voor gekozen de toetsing van banken te wijzigen. S&P deelt banken volgens de nieuwe methodiek eerst in in de omgeving waarin ze opereren. Nederland kwam daarbij in de op een na hoogste categorie. Slechts Zwitserland en Canada haalde in de ’omgevingsscore’ een hogere rating. Daarnaast zijn er voor banken bonuspunten te verdienen op het gebied van onder meer de kapitaalspositie en het risicoprofiel.
Het is de vraag of Rabobank volgens de oude methode de rating van AAA bij S&P nog wel had gehaald. Een status die voor de bank bij bijvoorbeeld kredietbeoordelaar Moody’s nog wel overeind staat. En ook bij de bureau’s Fitch en DBRS is Rabobank de hoogst gewaardeerde private bank ter wereld. Al meldde Fitch wel dat het Rabobank verscherpt in de gaten houdt of de beoordeling mogelijk een trapje lager moet. Onder meer omdat de bank vanwege het coöperatieve karakter minder makkelijk aan geld kan komen via de uitgifte van aandelen.
Rabobank staat niet te kijken van het feit dat kredietbeoordelaars momenteel kritischer oordelen dan voorheen. „Natuurlijk is het jammer dat de status AAA bij S&P is afgewaardeerd”, aldus de zegsman. „Maar de klanten gaan hier niets van merken. Voor hen blijven we de bank die zichzelf blijft.”