Kerk & religie

Actie nodig tegen misbruik in kerk

BUNSCHOTEN – Vanwege het reële gevaar van seksueel misbruik zou iedere kerkelijke gemeente minstens twee interne vertrouwenspersonen (ivp) moeten aanstellen. Dat betoogde Ineke van Dongen zaterdag op de toerustingdag van Meldpunt Misbruik.

Van een medewerker
28 November 2011 09:41Gewijzigd op 14 November 2020 17:54
Foto Wikimedia
Foto Wikimedia

Het Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties is een gezamenlijk adviesorgaan van de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken. De toerustingdag voor interne vertrouwenspersonen, zaterdag in Bunschoten, had als thema ”De Kerk een veilige plaats?!” en trok veel meer belangstellenden dan de zeventig personen die zich hadden aangemeld. „Deze overweldigende opkomst is een teken hoezeer het thema leeft”, aldus een van de organisatoren.

Ineke van Dongen, communicatiemedewerkster bij het meldpunt, ging in op de noodzaak van het opstellen van een communicatie- en actieplan tegen seksueel misbruik. Omdat iedere gemeente verschillend van aard is en er altijd ook verschillende risicofactoren spelen, moet een dergelijk plan worden toegespitst op de specifieke problemen en doelgroepen. Daarnaast is differentiatie belangrijk, wat betekent dat voor predikanten, ouderlingen, kosters, jeugdwerkleiders en pastorale medewerkers afzonderlijke, specifieke regels moeten worden opgesteld.

Het is van cruciaal belang dat de kerkenraad de verantwoordelijkheid voor het functioneren van de vertrouwenspersonen draagt. De vertrouwenspersonen behoren onafhankelijk van de kerkenraad te zijn, maar mogen nooit los van de kerkenraad opereren. Ze dienen steun te zoeken binnen het netwerk van medevertrouwenspersonen en zich ook te laten adviseren door het landelijk Meldpunt Misbruik.

Ds. K. de Vries, predikant van de gereformeerd-vrijgemaakte kerk van Hilversum, stelde tijdens zijn inleiding over het onderwerp dat het instellen van vertrouwenspersonen op zichzelf al preventief werkt. „De vertrouwenspersoon kan het vertrouwen in de kerk –dat ernstig is geschaad– weer herstellen. Het vaak terechte verwijt van doofpotcultuur en machtsmisbruik zou nu juist niet voor de kerken mogen gelden”, aldus ds. De Vries.

De predikant noemde het een merkwaardige paradox dat kerken enerzijds belijden dat de mens tot het kwaad is geneigd, maar anderzijds toch zo weinig geneigd zijn tot het nemen van concrete maatregelen tegen seksueel misbruik. Ds. De Vries verwacht dat gemeenteleden eerder met hun problemen naar de vertrouwenspersonen komen. Die kunnen op hun beurt ambtsdragers en kerkelijk werkers attent maken op grensoverschrijdend gedrag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer