Spannende dag voor top- en sterrenkoks
RIJSWIJK (ANP) – Het zweet zal maandag wel in de handen staan bij een groot aantal top- en sterrenkoks. Zij horen dan of ze een eerste Michelinster krijgen, of ze hun ster(ren) mogen houden of kwijtraken, of dat ze er zelfs nog een bij krijgen. De opluchting, of het verdriet, zal maandag groot zijn, wanneer de Michelingids Nederland weer uitkomt. Nu telt Nederland twee driesterrenrestaurants: Oud Sluis in Sluis en De Librije in Zwolle. De grote vraag is al jaren: is Nederland nog een driesterrenrestaurant waard en welk restaurant (welke chef) is dat dan?
Michelin-hoofdinspecteur Werner Loens zei onlangs van wel. In Misset Horeca zegt hij dat de gastronomie in ons land eindelijk voldoet aan alle voorwaarden daarvoor, nu de laatste eis, een constante lijn, is ingewilligd. Of die nieuwe derde ster er echt gaat komen zegt Loens niet, en al helemaal niet welk restaurant deze topkwalificatie dan krijgt.
De toekenning van de sterren berust op vijf criteria: de kwaliteit van de producten, de beheersing van kooktechnieken en smaken, hoe de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten doorklinkt, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart.