Britten maken zich op voor megastaking
LONDEN (ANP/RTR) – Groot-Brittannië maakt zich op voor de grootste staking in 30 jaar tijd. De actie tegen pensioenhervormingen in de publieke sector staat voor volgende week woensdag op de rol. Maandenlange onderhandelingen over de pensioenen hebben geen nieuwe inzichten opgeleverd.
Premier David Cameron roept ouders op hun kinderen mee naar het werk te nemen, omdat de scholen toch dicht zijn. De stakingsbereidheid is een graadmeter voor wat het land komend jaar nog te wachten staat. De grote vraag daarbij is of de ooit zo machtige Britse vakbonden weer miljoenen mensen op de been kunnen krijgen.
Naar verwachting leggen op 30 november 2 miljoen ambtenaren het werk neer. Er worden al Britse diplomaten teruggehaald uit het buitenland om de helpende hand te bieden bij de douaneloketten. Duizenden scholen houden de deuren gesloten, op de vliegvelden en in de havens wordt chaos verwacht en zelfs de belastingdienst zou door de acties ontregeld worden.
Volgens de overheid kan de staking banen kosten en loopt het land een half miljard Britse pond (circa 584 miljoen euro) aan inkomsten mis. De koepel van vakbonden Trades Union Congress verwijst dat naar het rijk der fabelen.
De bonden stellen dat de actie van de 30e de opmaat is naar meer. De stakingskassen van de bonden zijn op oorlogssterkte. „Als er volgende week veel mensen komen opdagen en de overheid de hakken in het zand zet, komen er zeker meer acties” zei een Britse stakingsdeskundige. De Britten zouden zich spiegelen aan de actiebereidheid op het Europese vasteland en het idee hebben dat ze ook wat moeten doen. Tot dusver was Groot-Brittannië gevrijwaard van grote manifestaties.
Ondanks de grote aantallen mensen die woensdag worden verwacht, zou de actie nog niet de vormen aannemen van de protesten tegen de regering van Margaret Thatcher, eind jaren ’70 begin jaren ’80. Er is een duidelijk verschil: toen waren het niet alleen de ambtenaren, maar ook de private sector die zich tegen de plannen van de overheid keerden.