RABAT (ANP/AFP) – Marokko’s protestbeweging 20 Februari roept op tot een boycot van de parlementsverkiezingen die vrijdag worden gehouden. Hoewel de stembusgang gewoon doorgaat, zei een van de leiders woensdag dat een lagere opkomst de beweging zal versterken.
Volgens Ouidade Melhaf helpen de verkiezingen niet bij de aanpak van inkomensongelijkheid, de hoge werkloosheid, de corruptie en het falende politieke systeem, doordat koning Mohammed VI en zijn getrouwen, ondanks recente hervormingen, nog altijd een enorme macht hebben.
De protestbeweging in Marokko dankt haar naam aan de dag dat dit jaar protesten uitbraken tegen het als zeer stabiel bekend staande bewind van de koning. Die besloot daarop tot hervormingen, die op 1 juli in een referendum met overweldigende meerderheid werden goedgekeurd. De koning goot volgens critici zijn almacht in een andere vorm, zonder die wezenlijk aan te tasten. Voorstanders van de wetswijzigingen wijzen er echter op dat de koning nu verplicht is wetten uit te vaardigen wanneer een meerderheid van het parlement die opstelt. Daarmee heeft het vrijdag te kiezen parlement een voor de ’bijna absolute monarch’ gevaarlijk instrument in handen.
Critici zeggen echter dat er na het referendum weinig is veranderd en dat de koning de vaart uit de protesten heeft gehaald enkel door heel kleine concessies te doen.
De drijvende krachten achter de beweging 20 Februari zijn vooral jongeren. Zij is een allegaartje van onder anderen radicale islamisten, linkse activisten, studenten en cyberactivisten. Ze zijn geïnspireerd door de opstanden in de Arabische wereld, die ook de Arabische Lente heten. Dit jaargetijde moet in Marokko nog aanbreken volgens waarnemers.
In totaal staan 13 miljoen stemgerechtigden geregistreerd die een keuze hebben uit meer dan 30 partijen. Aangenomen wordt dat de oppositiepartij die het islamisme uitdraagt, de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD), de grootste of één na grootste wordt. De radicalere islamisten van de beweging Rechtvaardigheid en Naastenliefde boycotten de volksraadpleging en hebben zich achter de club van 20 Februari geschaard.
Naast de PJD maken ook de oude partij van premier Abbas al-Fassi, Istiqbal (Onafhankelijkheid), en de Nationale Onafhankelijke Vergadering van minister van Financiën Salaheddine Mezouar kans op tientallen zetels in de volksvertegenwoordiging van 395 zetels. Het Marokkaanse kiesstelsel is gecompliceerd en volgens het model van de evenredige vertegenwoordiging ingericht, waardoor talrijke partijen zetels krijgen en vrijwel zeker geen enkele een meerderheid behaalt.