Steun huisarts na kritiek op griepprik
CAPELLE A/D IJSSEL – Vier hoogleraren huisartsgeneeskunde steunen de Capelse huisarts Hans van der Linde in zijn kritiek op het nut van de jaarlijkse griepprik. Dat doen ze in een open brief die is opgenomen in het artsentijdschrift Medisch Contact.
De hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, dr. Dick Bijl, stelde vorige maand aan de hand van publicaties in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften dat er na tientallen jaren vaccineren nog altijd „geen valide bewijs is dat influenzavaccinatie bij ouderen en risicopatiënten werkzaam en effectief is.” De kwaliteit van de onderzoeken laat volgens hem te wensen over. Het is daardoor niet aangetoond dat de griepprik leidt tot minder sterfgevallen en complicaties, zoals een longontsteking. Onbewezen is ook het effect van vaccinatie van zorgwerkers.
Van der Linde ondersteunde dit betoog krachtig. Voorstanders van vaccineren kwamen daartegen in het geweer. Logisch, vond Van der Linde. Zij werken nauw samen met de farmaceutische industrie. Dat leidt volgens hem tot belangenverstrengeling, iets waartegen hij al jarenlang strijdt.
Van der Linde ging in de media in debat met viroloog prof. Ab Osterhaus en RIVM-directeur prof. Roel Coutinho. Beiden hebben banden met de farmaceutische industrie. Zo geeft Coutinho als deeltijdhoogleraar leiding aan en neemt deel aan samenwerkingsverbanden met grote farmaceutische bedrijven. Volgens Van der Linde moet hij die belangenverstrengeling niet willen.
Het RIVM en Coutinho hebben nu een bodemprocedure aangespannen tegen de Capelse huisarts. Een vorm van spierballenvertoon, aldus het dagblad Trouw gisteren. Een bodemprocedure duurt jaren en kost veel geld. Als Coutinho vreest dat Van der Linde met zijn uitspraken het vertrouwen in het rijksvaccinatieprogramma schaadt, zou een snelle uitspraak via een kort geding tegen de huisarts meer voor de hand hebben gelegen.
Het RIVM heeft Van der Linde een onderhandelingsvoorstel gedaan. Die zegt daartoe niet bereid te zijn. Als Coutinho en het RIVM van de zaak af willen, moeten zij dat zelf aangeven via een persbericht, aldus de Capelse huisarts. Hij is inmiddels 5000 euro kwijt aan advocaatkosten. Om de proceskosten te dekken zijn artsen en wetenschappers bezig met de oprichting van een steunfonds, zo meldt Medisch Contact.
Diverse Kamerfracties hebben minister Schippers (VWS) om opheldering gevraagd over de deining rond de griepprik. Schippers liet eerder deze week weten dat zij het verantwoord vindt om de griepvaccinatie te blijven aanbieden aan ouderen en risicogroepen. Zij wijst op het advies van de Gezondheidsraad en ziet geen reden om daarvan af te wijken.
Op vragen naar eventuele banden tussen de farmaceutische industrie en deskundigen die waren betrokken bij de besluitvorming over de griepvaccinatie antwoordde Schippers dat de belangenverklaringen van de betrokkenen openbaar zijn, wat gangbaar is in medische wereld.