Economie

Eenderde van bedrijven vreest gedwongen ontslagen

Bijna eenderde van de bedrijven vreest dit jaar werknemers gedwongen te moeten ontslaan. Werkgevers zijn in deze economisch moeilijke tijden druk doende met bezuinigen en snijden in de arbeidsvoorwaarden van hun personeel om stijgende loonkosten op te vangen.

ANP
15 July 2003 13:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:26

Schraalhans wordt werkgever, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het adviesbureau Ernst & Young onder bijna driehonderd bedrijven met meer dan vijftig werknemers. De lonen stijgen weliswaar bij driekwart van de ondernemingen met minstens 2 procent, de secundaire arbeidsvoorwaarden worden flink versoberd.

Ondernemers bezuinigen steeds vaker op arbeidsvoorwaarden als pensioen- en autoleaseregelingen, prestatiebeloning en de uitkering van een dertiende maand salaris. Werknemers hoeven steeds minder te rekenen op bijdragen van de werkgever voor bijvoorbeeld de kosten van kinderopvang, mobiele telefoon, ziektekostenverzekering, studie en pc-privéprojecten.

Uit het onderzoek, dat in mei en juni door Ernst & Young is uitgevoerd, blijkt verder dat bijna de helft van de werkgevers negatief is over de gevolgen van de belastingherzieningen. Een kleine 10 procent laat zich zelfs zeer negatief uit. De situatie zou voor werknemers extra pijnlijk zijn, omdat ook de spaarloonregeling is versoberd en het premiesparen is afgeschaft.

„Personeelsfunctionarissen hebben het momenteel niet gemakkelijk. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn zaken die bij medewerkers vaak emotioneel beladen zijn”, aldus arbeidsvoorwaardendeskundige Marcel de Vreede van Ernst & Young.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer