Experiment met nieuwe schoolsoort in Tilburg
De gemeente Tilburg en scholenvereniging Ons Middelbaar Onderwijs gaan experimenteren met een nieuwe schoolsoort. Daarbij verdwijnt het klassikale onderwijs grotendeels en wordt de school een soort studiehuis, waar het eigen initiatief van de leerling centraal staat. „We laten alle denkbeelden die bestaan over onderwijs los en beginnen helemaal bij nul”, aldus de ontwikkelaars van het idee maandag.
Het is de bedoeling dat het onderwijssysteem, de Nieuwste School, volgend jaar augustus begint. Scholieren worden niet direct ingedeeld op een niveau en leraren worden meer mentor dan vakdocent. „Het individuele leerproces van de leerling is het uitgangspunt”, aldus de initiatiefnemers. Het bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) en de gemeente Tilburg ondertekenden maandag een convenant waarin de partijen de intentie uitspreken om elkaar te steunen bij het ontwikkelen van het initiatief. Daarbij is volgens de betrokkenen niet gesproken over financiën. „Het gaat er om dat je aan de buitenwereld duidelijk maakt dat je dit graag wilt. Als we het plan in Den Haag presenteren sta je sterker als er een aantal partijen achter staan”, zegt wethouder van onderwijs H. Backx. Volgens bestuursvoorzitter R. Kraakman van OMO is het plan in Den Haag positief ontvangen. „Maar we moeten nog wel een keer met een bus naar het ministerie om uit te leggen wat we precies willen. Ik ben daar positief over. Het is een goed plan”, aldus Kraakman. Volgens de onderwijsbestuurder moet het plan uiteindelijk in de normale bekostiging voor middelbaar onderwijs passen. „In het begin zal het experiment iets meer kosten, daar hebben we als vereniging een potje voor. Maar als alles loopt is het niet duurder dan gewoon onderwijs”, aldus Kraakman. Uiteindelijk moet een scholengemeenschap ontstaan voor 1500 leerlingen van vmbo tot vwo. Ons Middelbaar Onderwijs geldt als een van de toonaangevende onderwijsbesturen in Nederland. De organisatie sloot eerder een eigen onderwijs-CAO af voor haar personeel en experimenteert veel met onderwijsvernieuwing. Bij het bestuur zijn 45 scholen in Noord-Brabant aangesloten.
De nieuwe school moet uiteindelijk in de zogenoemde Spoorzone een plaats vinden. De gemeente Tilburg heeft grote plannen voor dit gebied. Rond het NS-station in Tilburg komen woningen, winkels en kantoren. Voordat er gebouwd kan worden moet de grote NS-onderhoudswerkplaats die er nu nog is gevestigd, verplaatst worden. De gemeente verwacht dat deze operatie in 2012 is voltooid. Voor de NS-werkplaats is een nieuwe locatie gevonden. De school zal eerst in een ander pand buiten de Spoorzone beginnen.