Wetenschap & techniek

CERN: Deeltjes opnieuw sneller dan licht

GENEVE – Wetenschappers van de Europese Organisatie voor Kernonderzoek (CERN) hebben opnieuw vastgesteld dat een minuscuul deeltje, het zogenoemde neutrino, sneller gaat dan het licht. In september was CERN na een eerste experiment al tot die conclusie gekomen, maar stuitte daarbij op wereldwijde scepsis.

Redactie digitale media
18 November 2011 10:28Gewijzigd op 14 November 2020 17:45
Kantoor van CERN in Geneve. Foto EPA
Kantoor van CERN in Geneve. Foto EPA

De ontdekking van CERN ondermijnt de relativiteitstheorie van Albert Einstein. Die ging ervan uit dat niets sneller kan gaan dan het licht: 300.000 kilometer per seconde. De ontdekking was wereldnieuws. Maar er was ook twijfel of de metingen wel correct waren uitgevoerd. Ook professor Stephen Hawking, ’s werelds beroemdste natuurkundige, vond dat extra experimenten en verduidelijkingen nodig waren.

Dat is gebeurd. De wetenschappers pasten het experiment op een aantal punten aan en stuurden opnieuw neutrino’s van Genève naar een laboratorium in het Italiaanse San Grasso. De deeltjes legden ondergronds de afstand van 732 kilometer opnieuw nanoseconden sneller af dan de lichtsnelheid.

„Als deze meting daadwerkelijk bevestigd wordt, zullen we wellicht ons beeld van de fysica moeten herzien”, stelt CERN-directeur Sergio Bertolucci op de website van ScienceGuide.


Klik hier voor het volledige persbericht van CERN.

Lees ook: Proef zet relativiteitstheorie Einstein op z’n kop

Valt Einstein nu van zijn voetstuk? In De Morgen stelde professor Johan Braeckman (vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap van de Universiteit Gent) in september: „Als het experiment een achilleshiel heeft, dan zal een wetenschappelijk team er vroeg of laat een pijl in schieten. Dit is wetenschap op haar best: open, transparant, kwetsbaar, zelfcorrigerend. Net daarin schuilt haar kracht. Absolute waarheid bereiken we nooit, maar uit de radicale openheid komt steeds betere kennis voort.”

Prof. dr. Marc J. de Vries, bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Technische Universiteit (TU) Delft, „verbaast” zich erover „dat ook reformatorische theologen zich laten meevoeren door allerlei aannames uit de evolutietheorie. „Pas hoorden we over een deeltje dat sneller dan het licht zou gaan. Als dat waar is, komen veel theorieën op losse schroeven te staan. Er is al opgemerkt dat het consequenties voor dateringsmethoden kan hebben. Zo betrekkelijk is wetenschap dus. Als je daar je geloof op baseert, kun je het ineens weer kwijt zijn. Je hebt er een andere, onwankelbare basis voor nodig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer