Kerk & religie

Christenen Iran verwachten arrestaties

TEHERAN – Christenen in Iran verwachten in december en januari een golf van arrestaties. Iraanse autoriteiten maken gebruik van het feit dat christenen in deze feestmaanden in grote getale bij elkaar komen.

Kerkredactie
17 November 2011 16:13Gewijzigd op 14 November 2020 17:44
Foto EPA
Foto EPA

Dat meldt de Amerikaanse nieuwsdienst Compass Direct.

Afgelopen jaar arresteerde de overheid in deze periode meer dan 120 christenen die tot de Iraanse ondergrondse kerk behoren. Het merendeel van hen is vrijgekomen, maar enkelen zitten nog vast.

Farshid Fathi (32) bevindt sinds 26 december vorig jaar in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran. Hij zit al geruime tijd in eenzame opsluiting en wordt mishandeld. Hij is getrouwd en heeft twee jonge kinderen.

Noorollah Ghabitizadeh zit sinds 24 december 2010 in de gevangenis in Ahwaz. Aanvankelijk zat hij gevangen in Dezful, maar hij is daar weggehaald, omdat hij er een Bijbelstudie was begonnen.

Autoriteiten voeren druk uit op Ghabitizadeh om terug te keren tot de islam. In zijn eerste hoorzitting, twee maanden geleden, vertelde een rechter hem dat er in die rechtzitting een beslissing zou vallen over zijn doodstraf, terwijl dat niet het geval was.

Naast de Iraanse voorganger Yousef Nadarkhani, wiens zaak internationaal in de belangstelling staat, zitten ook twee van zijn gemeenteleden van de Kerk van Iran gevangen. Behnam Irani zit sinds 14 april in de gevangenis vanwege „propaganda tegen het systeem.” Autoriteiten zouden hem op 20 oktober vrijlaten, maar in plaats daarvan overhandigden zij enkele dagen voor die datum een brief waarin ze hem informeerden dat hij nog een vijfjarige gevangenisstraf uit 2008 vanwege „acties tegen de nationale veiligheid”, moet uitzitten.

Een andere christen, Mehdi Foroutan, zit sinds twee maanden in de cel om een eenjarige straf uit te zitten vanwege „propaganda tegen de overheid en acties tegen de nationale veiligheid.”

Op 17 oktober is Fariborz Arazm (44) gearresteerd, een ex-moslim die christen is geworden. Zijn omstandigheden en conditie zijn onbekend.

Volgens bronnen in Iran is het belangrijk dat het westen druk blijft uitoefenen op de regering in Iran. „Als de Iraanse overheid dat ziet, weet ze dat de wereld Nadarkhani, Irani en Foroutan niet is vergeten.”

SGP-Europarlementariër Bas Belder riep donderdag in een debat over de schendingen van mensenrechten in Iran zijn collega’s op Yousef Nadarkhani niet in de steek te laten, maar vrijspraak voor hem te pleiten bij de Iraanse autoriteiten. Volgende maand wordt een uitspraak verwacht in de zaak-Nadarkhani. Sommige bronnen vrezen „een dramatische afloop van zijn strafzaak in de doorgaans stille Kerstdagen”, aldus Belder.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vroeg de EU de scherpst mogelijke sancties tegen het Iraanse regime in te zetten. „Niemand is veilig in Iran. Vrouwen worden gestenigd en jongeren opgehangen. Van alle Iraniërs zijn bekeerde christenen misschien nog wel het meest kwetsbaar.”

Eerder deze week bracht Amnesty International een verklaring uit over de verslechtering van de mensenrechten in Iran en de onwil van de overheid om internationale mensenrechten te respecteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer