Doopvonten en een haan in Goese kerk
GOES – Een koperen haan, leisteen, kerkstoelen, doopvonten, dikke balken en schilderwerken. Al die spullen voor kerken en monumenten stonden woensdag en donderdag uitgestald in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes, tijdens de vakbeurs ”Kerk en monument”. „Een prachtige locatie”, vinden de meeste aanwezigen de kerk. „Vreemd”, zegt T. van Straalen. „De kerk heeft een ander doel.”
Zacht geroezemoes klinkt in het monumentale kerkgebouw. Af en toe weergalmen er hamerslagen van een loodgieter die z’n werk demonstreert. Nieuwsgierig rondkijkend lopen de bezoekers langs de stands. Zo ook Jaak Fremault uit Aartselaar (België) en zijn vrouw. „We kwamen de kerk bezichtigen en stuitten toen op de beurs. Ik ben bouwkundig ingenieur en houd me ook bezig met monumentenzorg. Dus deze beurs spreekt me aan.
Ik vind de combinatie van het onderwerp en het gebouw waarin de beurs wordt gehouden, erg mooi. Maar bij ons zouden ze in een kerk die open is voor erediensten zoiets niet doen.”
Stoelen
De beurs boeit mensen die betrokken zijn bij zowel nieuwe als oude kerken. Een standhouder van Offex Projectinrichters zegt: „Wij verkopen kerkstoelen in allerlei kleuren en maten. Stoelen van blank hout passen vaak beter in nieuwe kerken, maar we hebben ook donkere stoelen met rieten zittingen. Die passen beter in oude kerken. Er is veel belangstelling voor de beurs en het loopt lekker vandaag. Wel is het afwachten wat deze investering voor ons oplevert. Met het realiseren van nieuwe kerken is vaak jaren gemoeid. Het gebeurt wel eens dat mensen ons na een paar jaar pas weer opzoeken.”
T. van Straalen uit Monster, van de Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen in Zuid-Holland, is net gearriveerd. „Ik ga op zoek naar informatie over houtconservering, verzekeringen, kerkstoelen en nieuwe materialen om kerken te onderhouden.”
Hij zit in de bouwcommissie van de Hersteld Hervormde Kerk en houdt in die hoedanigheid z’n ogen en oren goed open. „Maar ik vind zo’n beurs in een kerkgebouw niet passend. De kerk heeft een ander doel. Maar gezien de ontkerkelijking, snap ik wel dat het gebeurt. In de middeleeuwen deden ze het overigens ook. In Utrecht werden tijdens de veemarkt de koeien door de kerk gedreven. Het zal hier vast noodgedwongen zijn, omdat de kerkelijke gemeente aan geld moet komen. Maar ik zou het liever niet zien.”
WarmBouwen
Dennis Mol van loodgietersbedrijf Jobse te Middelburg vindt het om een andere reden jammer dat de beurs in de kerk wordt gehouden. „Ik zou graag een koperen haan maken, maar dat mag niet. Dat maakt te veel lawaai.” Nu werkt hij aan een zinken uitloop voor een goot.
Een eindje verderop staat de stand van Stichting WarmBouwen. „In oude gebouwen zijn de stookkosten ontzettend hoog. Daarom is het moeilijk die gebouwen te exploiteren. Wij hebben een systeem waardoor de warmte in de zomer opgeslagen wordt en in de winter gebruikt kan worden. Er is veel belangstelling voor. Het bespaart geld en mensen zijn op zoek naar duurzaamheid.”
Vanuit z’n stand kijkt hij uit op het orgel. „Toen ik dat orgel zag, was ik verrast. Ik vind het prachtig om in deze sfeer een beurs te houden.”
Initiatiefnemer Irm van Vliet was gisteren tevreden over de beurs. „Het deelnemersveld is heel afwisselend. Ik merk ook dat wie de beurs bezoekt, er behoorlijk lang blijft rondlopen. Want als je echt naar iets op zoek bent, maak je hier en daar een praatje en ben je zo een uur verder.”
Uitgekeken ben je op zo’n beurs niet snel. Vochtbestrijding, knielbankjes voor trouwerijen, dakpannen, muziekinstrumenten, houtsnijwerk, kerktelefoons en bloemstukken.
De preekstoel is leeg. Het orgel zwijgt. Zondag is hier weer dienst.