Aanpak bijstandsfraude door bestandskoppeling
DEN HAAG (ANP) – Als iemand een beroep doet op bijstand kunnen gemeenten vanaf volgend jaar makkelijker controleren of deze persoon bijvoorbeeld ook studiefinanciering ontvangt of in het bezit is van onroerend goed, zoals een huis. Dit zijn een paar voorbeelden van maatregelen die staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) donderdag aankondigt om fraude in de bijstand beter aan te pakken. Hij gaat hierover donderdag in debat met de Tweede Kamer.
Eerder dit jaar zei De Krom te zullen onderzoeken in hoeverre het sjoemelen met uitkeringen beter opgespoord kan worden door het koppelen van bestanden. Met de voorzitter van de Regionale Platforms Fraudebestrijding, Rinda den Besten, die tevens wethouder is in Utrecht en 30 andere wethouders is hij hiermee aan de slag gegaan.
De bedoeling is dat gemeenten in 2012 bij het aanvragen van een uitkering kunnen zien of iemand studiefinanciering ontvangt. De ’studiebeurs’ telt namelijk mee voor het krijgen van een uitkering. Ook kunnen sociale diensten gratis bij het Kadaster checken of iemand buiten zijn eigen gemeente onroerend goed bezit, waardoor er geen recht is op bijstand.
„Uitkeringen en minimaregelingen zijn bedoeld voor mensen die het echt nodig hebben en er recht op hebben. Fraude wordt daarom stevig aangepakt. Alleen zo blijven solidariteit en draagvlak voor de sociale voorzieningen behouden”, aldus Den Besten.
Net als gemeenten krijgen straks ook uitkeringsinstituut UWV, dat bijvoorbeeld de WW en WAO/WIA uitvoert, en de SVB, die verantwoordelijk is voor onder meer de AOW, de mogelijkheid waterstanden en elektriciteitsverbruik op te vragen bij nutsbedrijven. Zo kan worden beoordeeld of mensen samenwonen.
Verder moet het straks niet meer nodig zijn elke keer aparte convenanten te sluiten over de onderlinge gegevensuitwisseling tussen instanties. Hierover worden volgend jaar wetswijzigingen naar de Kamer gestuurd. Bij de plannen wordt volgens De Krom het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) nauw betrokken.